VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

01 13. EŽTT susirūpinęs dėl Rusijos kardomojo kalinimo sąlygų

Rytis Mockus

Rusija turi sumažinti kardomajam kalinimui sulaikytųjų skaičių, teigia Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) ir reiškia susirūpinimą dėl Rusijos kalėjimų sistemos, skelbia "RIA Novosti".

 EŽTT antradienį priėmė sprendimą, kuriame nurodoma, jog su sulaikytaisiais turi būti elgiamasi žmogiškai ir neturėtų būti priežasčių, dėl kurių jie skųstųsi apie netinkamas sulaikymo centrų sąlygas.

 "Sulaikytieji patyrė nežmonišką ir žeminantį elgesį dėl per mažos asmeninės erdvės kamerose, miegojimui skirtų vietų trūkumo, riboto šviesos ir gryno oro gavimo bei privatumo nebuvimo naudojantis tualetu", - teigė teismas.

 Remiantis vienu iš sulaikytųjų Genadijaus Baširovo teismui pateiktu skundu, jam daugiau nei trejus metus buvo skirta dviejų kvadratinių metrų asmeninė erdvė. Be to, sulaikytųjų skaičius "gerokai viršijo" miegojimui skirtas vietas.

 Pasak teisėjų, teismui buvo pateikta 250 skundų, kuriuose asmenys skundėsi dėl sąlygų sulaikymo centruose.

 Rusijos vyriausybė per šešis mėnesius nuo tada, kai bus paskelbtas galutinis sprendimas, turės pateikti grafiką, pagal kurį bus priimtos reformos, pagerinančios sąlygas kalėjimuose, sakė teisėjai.

 Turės būti sumažintas sulaikytųjų skaičius kalėjimuose, suteiktas privatumas naudojantis tualetu kamerose ir užtikrinta, jog ikiteisminio sulaikymo centruose laikomi tik sudėtingiausių bylų kaltininkai.

 Susirūpinimas dėl sąlygų Rusijos kalėjimuose padidėjo tada, kai žinomas buvęs fondo "Hermitage Capital Investment" teisininkas Segejus Magnickis mirė sulaikymo centre 2009-aisiais.

 S. Magnickis 2008-ųjų lapkritį buvo sulaikytas ir įkalintas dar neįvykus teismui. Jis mirė Butyrkų kalėjime, nesuteikus būtinos medicinos pagalbos.

 S. Magnickis buvo sulaikytas dėl mokesčių vengimo praėjus kelioms dienoms po jo pareiškimo, jog policijos tyrėjai iš valstybės pasisavino 230 mln. JAV dolerių.

Atgal