VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

02 17. Paveldo specialistai po gaisro Tytuvėnuose tikrina Šiaulių apskrities bažnyčias

Tytuvėnų vienuolyno gaisre galimai sudegė vertybės, suvežtos iš 13 Šiaulių apskrities bažnyčių. Jose šią savaitę pradėjo lankytis paveldo specialistai, tikrinantys, ar sakralinės relikvijos buvo perduotos vienuolyne buvusiam muziejui.

Asmenų, leidusių į Tytuvėnų muziejų išvežti retas sakralines relikvijas, kurios sudegė gaisre, gali laukti baudos, nes, anot paveldosaugininkų, dvasininkai apie meno kūrinių pergabenimą turėjo informuoti, praneša LTV naujienų tarnyba.

Tytuvėnų vienuolyno gaisras sunaikino retus auksakalių dirbinius - gotikines taures, kryžiaus formų monstrancijas, relikvijorius, komunines. Sidabrinės ir auksinės vertybės buvo puoštos brangakmeniais, jų amžius siekia XVI-XIX a., vertė skaičiuojama milijonais.

Gaisro likučiuose iki šiol atrasta apie trečdalis čia buvusių vertybių. Policija jas atidavė ekspertams, kurie turės įvertinti jų autentiškumą. Artimiausiu metu gaisravietėje pradės dirbti ir archeologai, kurie išsijos kiekvieną muziejaus centimetrą, nes tikimasi surasti daugiau sunaikintų meno kūrinių.

Tytuvėnų piligrimų centro vadovai paveldosaugininkams nepateikė tikslaus sudegusių meno kūrinių sąrašo. Porą savaičių tikinę, kad jis yra, vėliau pripažino niekada sąrašo neturėję, tik vertybių paėmimo aktus.

"Dabar esame atlikę apie trečdalį patikrinimų ir viskas atitinka. Tie dokumentai, kurie buvo pateikti, aktai, kuriuos klebonai pateikė, jie ir vietoje paaiškėjo, kad tos vertybės buvo išvežtos į vienuolyną", - sako Kultūros paveldo departamento Šiaulių padalinio vedėjas Rytis Budrys.

Paveldosaugininkai tikrinimus ketina užbaigti artimiausią savaitę. Tačiau nurimti nežada ir tikina, kad jų vizito vėliau sulauks visos Šiaulių apskrities bažnyčios, nes norima įsitikinti, ar šventovėse vertybės saugomos tinkamai.

Baudos gali laukti ir kunigų, leidusių į Tytuvėnus išvežti meno kūrinius. Anot paveldosaugininkų, tai buvo padaryta be jų žinios, be to, vertybės eksponuotos muziejuje, kurio net neturėjo būti, nes vienuolyne nebuvo tinkamos signalizacijos, saugyklų.

Už nekilnojamųjų kultūros vertybių apsaugos įstatymo pažeidimą fiziniams asmenims gali grėsti įspėjimas arba bauda iki 3 tūkst. litų, o pareigūnams - nuo 3 tūkst. iki 5 tūkst. litų.

Šiuo metu gaisravietėje vykdomi valymo darbai, džiovinamos patalpos. Vietoje nudegusio vienuolyno stogo artimiausiu metu bus uždėtas laikinasis, o jau gegužę pradės ir nuolatinio stogo statybas.

Po didelį atgarsį turėjusio gaisro Tytuvėnuose paveldosaugininkai ragino valstybės įstaigas tartis su Bažnyčia dėl sakralinio paveldo apsaugos. Teigiama, kad panaši priešgaisrinės apsaugos situacija esanti ir Pažaislio ansamblyje Kaune bei Paberžėje (Kėdainių r.) sukauptoje bažnytinio paveldo kolekcijoje.

Atgal