VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

03 02. Desperacija: "Gazprom" dėl "Lietuvos dujų" pertvarkos kreipėsi į Jungtines Tautas

Mykolas Dumčius

Siekdamas apginti savo investicijas, Rusijos gamtinių dujų koncernas "Gazprom" ketvirtadienį kreipėsi į Jungtinių Tautų prekybos teisės instituciją dėl Lietuvos Vyriausybės vykdomos gamtinių dujų sektoriaus pertvarkos.

 "Gazprom" koncerno atstovas tai paskelbė ketvirtadienį "Lietuvos dujų" bendrovės valdybos posėdyje, kai buvo balsuojama dėl "Lietuvos dujų" bendrovės veiklos skaidymo pagal Lietuvos įstatymus.

 "Gazprom" pranešime Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos teisės institucija UNCITRAL vadinama tarptautiniu arbitražu, nors UNCITRAL jokių komercinių ginčų nesprendžia. Kaip žinoma, "Gazprom" Stokholmo arbitražo teismui pernai yra apskundusi Lietuvos energetikos ministeriją dėl jos inicijuotos bylos prieš "Lietuvos dujų" valdybos narius.

 "Gazprom" teigia, kad vasario 27 dieną vykusiame darbo susitikime su Lietuvos vyriausybės ir Europos Komisijos atstovais pasiekti susitarimai nebuvo įgyvendinti.

 Pagal "Gazprom" pranešimą tame susitikime susitarta "tęsti dialogą dėl "Trečiojo energetikos paketo" taikymo "Lietuvos dujų" bendrovei. Taip pat buvo nuspręsta sudaryti išsamų klausimų sąrašą ir sukurti bendradarbiavimo dujų sektoriuje planą".

 "Gazprom" teigia kreipęsis į pagalbinę Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos teisės instituciją UNCITRAL, kuri dirba tarptautinės prekybos teisės srityje.

 UNCITRAL keliamas uždavinys prisidėti prie pažangaus tarptautinės prekybos teisės normų derinimo ir unifikavimo, ypač rengiant naujas tarptautines konvencijas, pavyzdinius teisės aktus ir suvienodintus teisės aktus.

 UNICITRAL sudaro 36 Generalinės Asamblėjos renkami nariai. Šios institucijos struktūroje atsispindi įvairūs pasaulio geografiniai regionai ir pagrindinės ekonomikos ir teisės sistemos. Lietuva UNICITRAL nare buvo 1998-2007 metais.

 Kaip ELTA jau skelbė, pirmadienį Vilniuje numatomą "Lietuvos dujų" veiklos skaidymą aptarė Premjeras Andrius Kubilius, energetikos ministras Arvydas Sekmokas, "Gazprom Export" generalinis direktorius Aleksandras Medvedevas ir Europos Komisijos generalinio energetikos direktorato vadovas Filipas Lou (Philip Lowe).

 Po susitikimo paskelbta, kad "diskusijos vyko konstruktyviai siekiant spręsti visus iškilusius klausimus" ir kad sutarta iki kovo pabaigos susitikti dar kartą.

 "E.ON Ruhrgas International" priklauso 38,9 proc., "Gazprom" - 37,1 proc., Energetikos ministerijai - 17,7 proc. "Lietuvos dujų" akcijų.

Atgal