VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

03 06. Jokios sankcijos dėl ES paramos Lietuvai nepritaikytos

Goda Makaitytė

Europos Komisija (EK) tik pratęsė Lietuvos pateiktų konkrečių mokėjimo prašymų nagrinėjimą, o ne sustabdė paramos teikimą. Jokios sankcijos Lietuvai nėra pritaikytos, akcentuoja finansų ministrės patarėja visuomenės informavimo klausimais Rasa Jakilaitienė.

 "Mokėjimo prašymo nagrinėjimo termino pratęsimas yra procedūrinis veiksmas, kad šalis narė greičiau įgyvendintų audito metu pateiktas rekomendacijas. Tai nėra sankcija, kurios pasekmė - finansinės korekcijos šaliai narei", - akcentavo R. Jakilaitienė.

 Pasak jos, šiuo metu Finansų ministerija Europos Komisijai jau yra pateikusi dalį prašomos informacijos. Užbaigus likusių klausimų nagrinėjimą, artimiausiu metu EK bus pateikta visa EK mokėjimui atlikti reikiama informacija.

 "Tikimasi, kad EK neužtruks vertindama mūsų pateiktą veiksmų planą bei atliktus darbus taisant klaidas. Tikimės, kad per kovo mėnesį viskas bus išsiaiškinta", - teigė R. Jakilaitienė.

 Finansų ministerijos specialistės teigimu, EK paprašė pateikti papildomą detalesnę informaciją, atsižvelgdama į Valstybės kontrolės už 2010 m. pateiktą Europos Sąjungos 2007-2013 m. struktūrinės paramos valdymo ir kontrolės sistemos audito ataskaitą.

 "Savo išvadose Valstybės kontrolė pastebėjo, kad 26 mln. litų iš visos 2010 metais deklaruotos Europos Komisijai sumos - beveik 3 mlrd. litų - galėjo būti susiję su netinkamai projektų vykdytojų atliktomis procedūromis", - teigė R. Jakilaitienė.

 Ji atkreipė dėmesį, kad dauguma Valstybės kontrolės įvardintų neatitikimų siejama su projektų vykdytojų atliekamais viešaisiais pirkimais. Pavyzdžiui, netinkamai parinktas pirkimo būdas, per aukšti kvalifikaciniai reikalavimai, pirkimo metu nustatytas netinkamas pasiūlymų pateikimo terminas, nenurodytas interneto adresas, kur galima susipažinti su visais pirkimo dokumentais, per daug detalūs reikalavimai pirkimo objektui.

 Finansų ministerijos specialistė pabrėžia, kad piktnaudžiavimo atvejų Valstybės kontrolė nenustatė. Dėl to, ar šios lėšos tikrai yra netinkamos deklaruoti EK, yra pradėti tyrimai kiekviename projekte, kuriame buvo nustatyti galimi neatitikimai.

 "ES paramą administruojančios institucijos pritaria ne visiems Valstybės kontrolės pastebėjimams. Dėl jų vyksta diskusijos. Dėl tam tikrų Valstybės kontrolės pastebėjimų diskutuojama ieškant bendro sprendimo - teikiami papildomi argumentai ir dokumentai ir pan., kreipiamasi į Viešųjų pirkimų tarnybą", - pasakojo R. Jakilaitienė.

 Pasak Finansų ministerijos atstovės, daugiausiai diskusijų kyla su Valstybės kontrole dėl pastebėjimų, susijusių su galimai netinkamu užsakovo rezervo panaudojimu projektuose, kvalifikacinių reikalavimų nustatymo. Jeigu būtų nustatyta, jog iš tikrųjų buvo padaryti pažeidimai, lėšos bus išieškotos iš pažeidimus įvykdžiusių projektų vykdytojų ir bus perskirstytos kitiems projektams.

 Lietuvai bus atnaujintas Europos Sąjungos lėšų iš Sanglaudos ir Europos regioninės plėtros fondų mokėjimas vos tik bus ištaisyti nustatyti trūkumai. Europos Komisija paprašė Lietuvą tai padaryti iki balandžio vidurio, teigė už mokesčius ir kovą su sukčiavimu atsakingas eurokomisaras Algirdas Šemeta.

 "Komisija paprašė, kad Lietuva ištaisytų nustatytus trūkumus per du mėnesius nuo sustabdymo momento. Tai yra nuo vasario 14 dienos. Be abejo, jeigu Lietuva tai padarys greičiau, tai tas sustabdymas gali būti panaikintas greičiau", - teigė A. Šemeta, ketvirtadienį Briuselyje susitikęs su grupe Lietuvos žurnalistų

 Eurokomisaras pažymėjo, kad į tokią situaciją pakliuvusi Lietuva nėra išskirtinė, panašių nemalonumų yra tekę patirti daugelių ES narių.

Atgal