VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

03 13. "Reporteriai be sienų" paskelbė Baltarusiją nauju interneto priešu

Marytė Dapkūnaitė

Tarptautinė žmogaus teisių gynimo organizacija "Reporteriai be sienų" pavadino Baltarusiją ir Bahreiną naujais "interneto priešais".

 Tai sakoma pirmadienį organizacijos tinklalapyje paskelbtame pranešime.

 Į "interneto priešų" sąrašą taip pat įtraukti Mianmaras, Kinija, Kuba, Iranas, Šiaurės Korėja, Saudo Arabija, Sirija, Turkmėnistanas, Uzbekistanas ir Vietnamas.

 "Priešų" sąraše atsidūrė šalys, kurių valdžia, pranešimo autorių nuomone, griežčiausiai riboja internautų laisvę.

 Pavyzdžiui, Kinija sustiprino spaudimą privačioms interneto kompanijoms, kad priverstų jas glaudžiau bendradarbiauti su vyriausybe.

 Irane ir Vietname suiminėjami interneto vartotojai, kurių publikacijos verčia šių šalių valdžią būgštauti.

 Pranešimo autorių nuomone, Sirijoje, kur jau visus metus nesibaigia antivyriausybinės protesto akcijos, griežti valdžios veiksmai prieš laisvę internete tik skatina jo vartotojus veikti.

 Be "interneto priešų" reitingo, žmogaus teisių gynėjai taip pat sudaro "stebimų šalių sąrašą".

 Naujomis šalimis, patekusiomis į sąrašą 2012 metais, tapo Rusija, Indija ir Kazachstanas.

 Sąrašo sudarytojai pažymi, kad Rusijoje platų mastą įgavo kibernetinės atakos prieš kai kuriuos interneto tinklalapius. "Reporteriai be sienų" taip pat atkreipė dėmesį į tinklaraštininkų ir interneto vartotojų suėmimus Rusijoje. Žmogaus teisių gynėjų manymu, jais buvo siekiama neleisti, kad būtų svarstomos temos, susijusios su politine situacija.

 Šiame sąraše taip pat yra Australija, Egiptas, Eritrėja, Prancūzija, Pietų Korėja, Šri Lanka ir kitos šalys. O Venesuela ir Libija išbrauktos iš "stebimų šalių" sąrašo.

 Kovo 12-oji - Žodžio laisvės internete diena. Ji pirmą kartą buvo pažymėta 2008 metais siekiant atkreipti visuomenės dėmesį į laisvo naudojimosi internetu visame pasaulyje problemą.

Atgal