VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

04 06. Dar šiais metais turėtų pradėti veikti Teisės aktų registras

Domantas Kaušpėdas

Lietuvos Respublikos įstatymų ir kitų teisės aktų registrą siūloma reorganizuoti į Teisės aktų registrą, skirtą teisės aktų ir kitų dokumentų registravimui, skelbimui, apskaitai, sisteminimui ir informacijos teikimui. Teisės aktų registro, kurio valdytojas ir tvarkytojas būtų Seimo kanceliarija, duomenys būtų prieinami neatlygintinai.
Tai numatoma įteisinti kitą savaitę Seimo svarstomame Teisėkūros pagrindų įstatymo projekte.
Seimo darbo grupės patobulintame dokumente viena iš planuojamų sudaryti galimybių - nemokama naudotoją dominančių teisės aktų registracijos naujienų prenumerata.
Pasak Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko Stasio Šedbaro, įstatymai ir kiti teisės aktai yra visos tautos nuosavybė, todėl Teisėkūros pagrindų įstatymu siekiama, kad šis procesas būtų skaidrus, prieinamas visuomenei elektroninėje erdvėje nuo pat teisėkūros iniciatyvos paskelbimo iki teisės akto priėmimo ir paskelbimo Teisės aktų registre.
"Ko gero būsime vieni moderniausių pasaulyje, kai visą teisėkūros procesą bus galima vykdyti ir stebėti nemokamai prisijungus prie Seimo Teisės aktų informacinės sistemos", - teigia S. Šedbaras.
Pagal projektą, teisės akto įregistravimas ir paskelbimas Teisės aktų registre būtų laikomas oficialiu teisės akto paskelbimu. Norminis teisės aktas įsigaliotų kitą dieną po jo oficialaus paskelbimo Teisės aktų registre, jeigu pačiame teisės akte nebūtų numatyta vėlesnė įsigaliojimo data; įstatymas dėl Konstitucijos keitimo - ne anksčiau kaip po vieno mėnesio nuo jo priėmimo.
Teisėkūros atvirumui, skaidrumui, koncentracijai užtikrinti būtų naudojama Seimo kanceliarijos Teisės aktų informacinė sistema. Joje būtų tvarkoma ir skelbiama: teisėkūros iniciatyvos, teisės aktų projektai, jų lydimieji dokumentai, informacija apie konsultavimąsi su visuomene, informacija, susijusi su teisinio reguliavimo stebėsena, numatomo teisinio reguliavimo koncepcijos, kiti su teisės aktų projektais susiję įstaigų ar kitų subjektų dokumentai. Taip pat būtų sudaryta galimybė visiems asmenims paskelbti siūlymus dėl Informacinėje sistemoje paskelbtų teisėkūros iniciatyvos ir teisės aktų projektų.
Teisės aktų registro veiklos pradžia numatoma nuo 2012 m. gruodžio 1 d.
Pernai vasario 2 d. Seimo valdyba sudarė darbo grupę Teisėkūros pagrindų įstatymo projektui patobulinti ir pavedė iki šių metų kovo 1 d. pateikti Teisės ir teisėtvarkos komitetui.
Darbą baigusios grupės vadovas - Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas S. Šedbaras. Darbo grupės posėdžiuose dalyvavo suinteresuotų institucijų, mokslo ir studijų įstaigų atstovai.

Atgal