VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Transportas

03 04. Pasieniečiai: kovos su kontrabanda ateitis - bepiločiai orlaiviai

Lietuvos pasieniečiai pastaruoju metu fiksuoja vis daugiau atvejų, kai kontrabandai gabenti ar pasienio sargybai stebėti pasitelkiami nusikalstamų grupuočių valdomi bepiločiai orlaiviai. Tai nauja grėsmė valstybės sienų saugumui, kurią suvaldyti pasieniečiai pajėgs tik patys pasitelkę naujas technologijas.
Pasak Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pasieniečių mokyklos Profesinių dalykų skyriaus viršininko Giedriaus Bakšos, Pagėgių rinktinė užfiksavo atvejų, kai bepiločiu orlaiviu iš Kaliningrado srities gabentos dėžės cigarečių.
"Bepilotis orlaivis atskraidindavo krovinį, jį numesdavo ir grįždavo. Tokių ir panašių atvejų vis daugėja įvairių VSAT rinktinių teritorijose, todėl tai iš tiesų kelia rimtą susirūpinimą", - sakė G. Bakša.
Pradėję ieškoti priešnuodžių naujam sienos pažeidimų būdui, pasieniečiai nusprendė, kad su tobulėjančiais nusikaltėliais galima kovoti tik pasitelkus naujas technologijas, o viena efektyviausių priemonių yra tų pačių bepiločių orlaivių panaudojimas valstybės sienos apsaugai.
Siekiant daugiau sužinoti apie valstybės sienos apsaugos galimybes panaudojant bepiločius orlaivius, VSAT Pasieniečių mokykloje surengti mokymai, kuriuos organizavo Pasieniečių mokykla kartu su Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacijos (LGSPA), Civilinės aviacijos administracijos ir Lietuvos bepiločių orlaivių naudotojų asociacijos atstovais.
Lietuvos pasieniečiai bepiločių orlaivių šiuo tikslu dar nenaudoja, tačiau mūsų kaimynams tai jau nėra naujiena - Estijoje jau beveik dešimtmetį veikia keletas įmonių, gaminančių bepiločius orlaivius pagal valstybės ir kariuomenės užsakymus.
Pasak Kosmoso mokslo ir technologijų instituto direktoriaus ir aukštųjų technologijų startuolio "Žvelk aukščiau", Lietuvoje gaminančio nuotoliniu būdu valdomus orlaivius, vieno įkūrėjų dr. Domanto Bručo, Lietuvos kariuomenė jau žengė pirmuosius žingsnius naudojant bepiločius orlaivius - pavyzdžiui, Karinių oro pajėgų Oro gynybos batalionas jau porą metų naudoja jų bepiločius orlaivius kaip taikinius.

Atgal