VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Transportas

01.22. Izraelis netoli Raudonosios jūros atidarė naują tarptautinį oro uostą

Izraelis šalies pietuose esančioje dykumoje atidarė naują tarptautinį oro uostą, kuris, tikimasi, padės sustiprinti turizmą netoliese esančios Raudonosios jūros regione.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu dalyvavo oro uosto atidarymo ceremonijoje, į ją atvykęs pirmuoju parodomuoju skrydžiu.

Izraelis netoli Raudonosios jūros atidarė naują tarptautinį oro uostą. EPA-Eltos nuotr.

„Ramono oro uoste, čia „Arkia 683“, esame labai sujaudinti“, - iš lėktuvo kabinos oro uosto eismo valdymo bokštui sakė B. Netanyahu.

Iš pradžių naujasis Ramono oro uosto aptarnaus tik vietinius skrydžius, kuriuos vykdys Izraelio vežėjai „Arkia“ ir „Israir“. Kol kas neatskleidžiama data, kai oro uostas pradės aptarnauti ir tarptautinius skrydžius.

Naujasis oro uostas, pavadintas Ilano Ramono, pirmojo Izraelio astronauto, žuvusio per erdvėlaivio „Columbia“ katastrofą, vardu, ateityje aptarnaus didelius reaktyvinius lėktuvus iš viso pasaulio.

Oro uosto tinklalapyje rašoma, kad pradžioje oro uostas aptarnaus iki 2 mln. keleivių per metus, o iki 2030 m. aptarnaujamų keleivių skaičius išaugs iki 4,2 mln. per metus. Pasak atstovų, naujajame oro uoste yra 3,6 km ilgio kilimo ir tūpimo takas, o vietos pakaks „net devyniems dideliems orlaiviams“.

Ramono oro uostas yra nutolęs per maždaug 18 km nuo Izraelio Raudonosios jūros Elato kurorto ir šalia esančio Jordanijos Akabos uosto. Oro linijų bendrovės, šiuo metu turistus skraidinančios į Ovdos oro uostą, esantį maždaug už 60 km nuo Elato, nuo šiol naudosis naujuoju Ramono oro uostu. Tarp būsimųjų Ramono oro uosto klientų - „Ryanair“, „Wizz Air“, „easyJet“, SAS, „Finnair“ ir „Ural Airlines“.

Naujojo oro uosto statybos kainavo 1,7 mlrd. šekelių (395 mln. eurų). Statybų darbai prasidėjo 2013 m., tačiau vėliau statybų projektas buvo pataisytas, leidžiant tolesnę oro uosto plėtrą.

Izraelio oro uosto tarnyba (IAA) tikino, kad Ramono oro uosto statybų projektas buvo pataisytas išmokus 2014 m. Gazos karo pamokas. „Nepaprastosios padėties atveju Ramono oro uoste galės nusileisti ne tik visas Izraelio keleivinio oro transporto parkas, bet ir papildomi orlaiviai“, - teigė IAA atstovai.

Po to, kai „Hamas“ sukilėlių Gazos ruože paleista raketa pataikė netoli vieno pagrindinių šalyje Beno Guriono oro uosto Tel Avive, tarptautiniai vežėjai sustabdė skrydžius. 

Izraelio žiniasklaida skelbė, kad 26 m aukščio ir 4,5 km ilgio išmani raketų aptikimo ir sunaikinimo sistema buvo įdiegta Ramono oro uoste, siekiant apsaugoti itin svarbų oro uostą nuo galimų išpuolių.

Turizmas yra svarbus Izraelio pajamų šaltinis, 2017 m. šaliai atnešęs 5,8 mlrd. dolerių pajamų. Pasak Izraelio turizmo ministerijos, pernai į šalį atvyko rekordiškai daug turistų - 3,6 mln., daugiausia iš Jungtinių Valstijų, Rusijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Didžiosios Britanijos.

Atgal