VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Transportas

2023.01.24. Elektromobilių įkrovimo stotelės Lietuvoje - ką turėtumėte žinoti


 

Elektromobilių įkrovimo stotelės Lietuvoje, kaip ir patys elektromobiliai, stipriai populiarėja. Elektrinis mobilumas ir elektrinių keleivinių transporto priemonių populiarumas pastarąjį dešimtmetį sparčiai auga ir ši tendencija nerodo lėtėjimo ženklų. Kaip visuomenei, elektrinės transporto priemonės gali padėti mums sumažinti anglies dvideginio išmetimą ir kurti tvaresnę ateitį. Tačiau, kaip vairuotojams, elektromobiliai mums suteikia kur kas daugiau nei tik galimybę sumažinti anglies pėdsaką.


Vienas iš elektrinių transporto priemonių pranašumų yra tas, kad įkrovimo stotelės mieste atsiranda vis dažniau. Daugelį elektromobilių galima įkrauti visur: namuose, prie darbo vietos ar autobusų stotyse, kadangi tokiose vietose dažnai galite rasti elektromobilių įkrovimo stoteles. Kadangi rinkoje pasirodys vis daugiau elektrinių transporto priemonių ir jos bus naudojamos plačiau, žmonėms ir įmonėms, neturintiems tokios pačios prieigos namuose, reikės naujų įkrovimo sprendimų ir įrangos, įskaitant daugiau viešųjų įkrovimo vietų prekybos centruose, automobilių stovėjimo aikštelėse ir darbo vietose.
 

Nemokamos elektromobilių krovimo stotelės Lietuvoje skirstomos pagal galingumą (kW) – kuo galingesnė įkrovos prieiga, tuo greičiau įkraunama elektromobilio baterija. Elektromobilių įkrovimo stotelės paprastai išskiria tris įkrovimo lygius:

• lėtas krovimas (iki ~3 kW),

• greitas krovimas (7-22 kW)

• itin greitas krovimas (43-50 kW)
 

Kaip rasti viešąsias įkrovimo stoteles?

Greita paieška parodys daugybę programų ir svetainių, skirtų viešosioms elektromobilio įkrovimo stotelėms rasti. Jūsų automobilis gali būti su savo programėle arba netgi galimybe rasti netoliese esančią įkrovimo stotelę su integruota navigacijos sistema. Kiekvienais metais Lietuvoje įrengiama nuo keliasdešimt iki virš šimto naujų elektromobilių įkrovimo stotelių. Besiplečianti infrastruktūra palengvina elektromobilių savininkų gyvenimą, nes didelė tikimybė, jog šalia namų, darbo, ar mėgstamo prekybos centro tikrai bus įkrovimo stotelė, o važiuojant per Lietuvą, nereikės bijoti pritrūkti energijos. Tačiau tam, kad būtų galima naudotis išplėsta infrastruktūra, reikia žinoti, kur randasi viešos nemokamos arba mokamos elektromobilių įkrovimo stotelės.

Kaip veikia elektromobilio įkrovimas?

Elektrinės transporto priemonės variklis veikia kintamosios srovės elektra, ta pačia kintama srove, kuri patenka į jūsų namus. Tačiau, kaip ir nešiojamajame kompiuteryje ar telefone, akumuliatoriuje sukaupta elektros energija yra nuolatinė srovė (DC), todėl tarp automobilio akumuliatoriaus ir variklio yra keitiklis, kuris nuolatinę srovę paverčia kintamąja srove. Atvirkščiai atsitinka, kai įkraunate savo elektromobilį. Kaip jūsų telefono ar nešiojamojo kompiuterio įkroviklyje yra maža plytelė, paverčianti kintamąją srovę į nuolatinę srovę, tarp jūsų kintamosios srovės lizdo ir automobilio yra keitiklis, kuris elektrą paverčia nuolatine srove.

Kaip dažnai man reikia įkrauti elektromobilį?

Kaip dažnai įkrauname savo elektromobilį, priklauso nuo transporto priemonės akumuliatoriaus baterijos dydžio, jūsų transporto priemonės energijos vartojimo efektyvumo ir, žinoma, mūsų vairavimo įpročių.

Ar turėčiau namuose įdiegti greitąjį įkroviklį?

Daugelis elektromobilių savininkų apsieina turėdami tik standartinį buitinį 120 voltų galios lizdą. Net jei 1 lygio „kraunamasis įkrovimas“ užtrunka nuo septynių iki 10 valandų, kad jūsų automobilis būtų visiškai įkrautas, ji gali būti paruošta jums ryte. 2 lygio įkrovimo stotelės namams gali būti patogios, jei reikia greito įkrovimo, nes kasdien nuvažiuojate daugiau kilometrų. 2 lygio įkroviklio įsigijimas ir įdiegimas gali kainuoti 1000 eurų ar daugiau.

Kiek laiko užtrunka įkrauti viešoje įkrovimo stotelėje?

Viešosios elektromobilių įkrovimo stotelės su 3 lygio įkrovikliais (taip pat žinomas kaip DC greitasis įkroviklis) kartais gali visiškai įkrauti elektromobilį per 30 minučių, priklausomai nuo automobilio. Bet kuriuo atveju degalų bako papildymas užtrunka ilgiau nei degalų. Geros naujienos yra tai, kad jums ne visada reikia papildyti elektromobilį iki 100%. Daugelis elektromobilių vairuotojų viešose įkrovimo stotelėse energijos prisipildo tik tiek, kad galėtų nuvažiuoti iki kelionės tikslo, jei turi galimybę įkrauti per naktį namuose ar šalia namų.
 

Atgal