VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Transportas

2023.02.21. Kokią alyva automobiliui pasirinkti?

Automobilio variklio veikimas labai priklauso nuo tinkamai parinktos alyvos. Todėl į šią užduotį reikia žiūrėti labai rimtai. Kam naudojama automobilinė alyva? Ji atlieka kelias funkcijas vienu metu:

  • ji sukuria ploną plėvelę ant judančių dalių paviršiaus ir stabdo dilimą,
  • sugeria ir sulaiko kuro degimo produktus,
  • apsaugo dalis nuo korozijos,
  • alyva taip pat aušina veikiantį variklį.

Naudojant jūsų transporto priemonei netinkamą produktą, padidės variklio susidėvėjimas. Tai reiškia, kad jis gali gana greitai sugesti, todėl jo remontas gali užtrukti ilgai ir brangiai kainuoti. Todėl pasirinkus tinkamą gaminį galima gerokai pailginti variklio tarnavimo laiką, užtikrinti tylesnį variklio veikimą ir sumažinti degalų sąnaudas, tad reguliari automobilio sistemų priežiūra autoservise yra labai svarbi kiekvienam automobilio savininkui. Plačiau apie autoserviso paslaugas ir kokia yra tepalų keitimo kaina galite sužinoti internete.

Lengviausias būdas pasirinkti tinkamą gaminį - patikrinti savo automobilio techninės priežiūros knygelę. Jame paprastai nurodomi gamintojo nustatyti automobilio alyvos reikalavimai. Bet ką daryti, jei dokumento neturite po ranka? Papasakosime, į ką atkreipti dėmesį renkantis gaminį.

Mineralinė ir sintetinė alyva: kuo skiriasi?

Šiandien rinkoje esančius aliejus galima suskirstyti į tris grupes:

  • mineralinės alyvos,
  • sintetinės,
  • pusiau sintetinės alyvos.

Mineralinės alyvos yra mažo srauto, todėl jų tepimo savybės yra vidutinės ir jos linkusios nusėsti ant detalių. Sintetinių variklinių alyvų sudėtis yra pastovi, nepriklausomai nuo temperatūros ir sezoniškumo, todėl jos veiksmingiau apsaugo variklio dalis. Pusiau sintetinių alyvų pagrindą sudaro mineraliniai mišiniai ir sintetiniai elementai. Jos pasižymi geresnėmis tepimo savybėmis nei mineralinės alyvos, tačiau jų tarnavimo laikas ilgesnis nei sintetinių alyvų.

Universalūs ir specialūs produktai

Transporto priemonių alyvos taip pat skirstomos į:

  • universalias,
  • specializuotas.

Šių kategorijų pavadinimai kalba patys už save. Universalios alyvos tinka daugumai transporto priemonių ir užtikrina saugų transporto priemonės eksploatavimą beveik bet kokiomis oro sąlygomis. Specializuoti gaminiai skirti naudoti tam tikru metų laiku (sezoninės sudėties), sudėtingomis sąlygomis arba tam tikrų tipų mašinose. Pavyzdžiui, galite rinktis alyvą, kuri palengvina variklio užvedimą esant žemai temperatūrai arba tinka komercinėms transporto priemonėms.

Atgal