VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Transportas

2023.04.27. Kuo skiriasi kasko ir privalomasis vairuotojų draudimai?

 

Eismo įvykiai kelyje nutinka gana dažnai. Net ir labai patyrusiems ir drausmingiems vairuotojams kelyje gali nutikti nemalonių ir neplanuotų atsitikimų. Norint sumažinti netikėtas išlaidas ir stresą įvykio metu, transporto priemonę būtina apdrausti. Šiame straipsnyje trumpai aptarsime kasko ir privalomąjį automobilio draudimus ir kurį geriausia rinktis.

 

Kasko draudimas

Norint platesnės techninės pagalbos, kuri būtų suteikta tiek Lietuvoje, tiek kitoje užsienio šalyje, rekomenduojamas kasko draudimas. Įsigijus šį draudimą, transporto priemonė paprastai yra apdraudžiama nuo šių pagrindinių rizikų:

 

  • eismo įvykių;
  • stichinių nelaimių;
  • trečiųjų asmenų tyčinės veiklos (vagystės, vandalizmo).

 

Šiuo atveju automobiliui padaryta žala atlyginama nepriklausomai nuo to, kas yra eismo įvykio kaltininkas. Taip pat apima ir kitas draudėjui aktualias rizikas. Pavyzdžiui, jeigu transporto priemonės savininkas apgadina automobilį užvažiuodamas ant šaligatvio bortelio, kasko draudimo sąlygos padengia patirtą žalą.

 

Privalomasis vairuotojų civilinės atsakomybės draudimas

 

Remiantis LR draudimo įstatymu, privalomuoju draudimu turėtų būti apdraustos visos transporto priemonės. Kartu su privalomuoju draudimu už papildomą mokestį galima įsigyti bazinę arba išplėstinę pagalbą kelyje. Išplėstinę pagalbą kelyje sudaro:

 

  • rato pakeitimas;
  • degalų pristatymas;
  • variklio užvedimas;
  • durelių atrakinimas;
  • vairuotojų ir keleivių pervežimas.

 

Priklausomai nuo draudimo bendrovių, sutarties sąlygos gali skirtis. Be to, nepriklausomai nuo to, kurią draudimo rūšį pasirinksite, abiejų draudimų sutartys numato ir išimtis, kada patirta žala nėra atlyginama. Šios dažniausiai apima vairavimą apsvaigus, chuliganiškus veiksmus prie vairo ir kitus atvejus, kai atsakomybę turi prisiimti pats vairuotojas.

 

Abi draudimo rūšys leidžia vairuotojams išvengti finansinių nuostolių ir sumažina rūpesčius dėl žalos išieškojimo. Rinkdamiesi tinkamiausią draudimą įvertinkite paslaugas, kurios praverstų asmeniškai. Taip pat nepamirškite atsižvelgti į automobilio naudojimo dažnumą, gamybos metus bei vairuotojo amžių.

Atgal