VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

Lietuvoje pirmą kartą rengiami profesionalūs vieši debatai apie šeimą

Vilniuje prasideda debatų ciklas "Šeima - visuomenė - valstybė", kurį inicijavo Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM). Kelias dienas debatuosiantys visuomenės veikėjai išsakys argumentuotą, kompetentingą nuomonę šeimai ir šeimos politikai aktualiais klausimais. Profesionalūs vieši debatai šeimos temomis Lietuvoje rengiami pirmą kartą - atvykti juos stebėti kviečiami visi susidomėję.

Pasak SADM ministro patarėjos Jolantos Ramonienės, šiomis temomis visuomenėje nuolat diskutuojama, tačiau diskusijoms viešojoje erdvėje trūksta konstruktyvaus dialogo, visapusiško temos atspindėjimo. "Todėl ir sukvietėme kompetentingus ekspertus, kad jie išsakytų faktais ir rimtais argumentais paremtus požiūrius - juos bus naudinga sužinoti visai visuomenei", - sako ministro patarėja.

Pasak jos, debatų dalyviai sieks įsigilinti į keturias temas: ar tikrai darbas užgožia šeimą ir nieko čia nepadarysi, ar visuomenė gali apsieiti be santuokos, ar išties geriems santykiams šeimoje didelių pastangų nereikia ir ar valstybė per daug kišasi į šeimos reikalus? Tai kertiniai klausimai, kuriuos skirtingais aspektais nagrinės psichologai, sociologai, politologai, ekonomistai, teisininkai, darbdaviai bei kitų sričių atstovai.

Vienos iš debatų vedėjų, verslo ir švietimo konsultantės bei Vilniaus kolegijos, Mykolo Romerio universiteto dėstytojos Lidijos Laurinčiukienės teigimu, šiandien demokratinėse šalyse vieši debatai - įprastas būdas visuomenei išsiaiškinti jai svarbius klausimus. "Šiandienos šeima, gyvuojanti dinamiškame, margame ir prieštaringame kontekste, ir jos problemos - mums visiems aktualios. Debatai yra vieta, laikas, erdvė išgirsti prieštaringų požiūrių į šeimą įvairovę, įžvelgti iškalbingos statistikos potekstes, perprasti mokslininkų įžvalgas, įvertinti debatuojančiųjų teiginius ir apsispręsti, kurią poziciją palaikyti", - sakė L. Laurinčiukienė.

Debatus taip pat ves VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas, socialinių mokslų daktaras Lauras Bielinis.

Atgal