VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

05 27. Pražilusi visuomenė

Gintvilė Switters

Olandijoje gyvena 16 679 814 žmonių. Pastaruoju metu demografinė situacija drastiškai pasikeitė. Po II pasaulinio karo 1945-1946 m. šalis išgyveno didelį prieaugį. Tai buvo metai, vadinami "babyboom". Per tą laikotarpį gimstamumas buvo labai didelis: 500000 dabartinių gyventojų 2011 metais išeis į pensiją. Šiuo metu vyrauja „pražilimo“ faktorius. Šis terminas kalba apie gyventojus, pasiekusius 60-65 metus. Tai kelia vyriausybei didelį nerimą, reikalauja naujų indėlių į priežiūros sektorių. Senėjanti karta reikalauja daug dėmesio ir lėšų. Pastaraisiais metais buvo investuota 2,3 mlrd. eurų. Vyresnio amžiaus žmonės patenka į senelių priežiūros namus, slaugymo įstaigas, revalidacijos centrus ir ligonines. Ypač didelį nerimą kelia dviračiais važinėjanti vyresnio amžiaus žmonių karta. Per metus būna 19000 nelaimingų atsitikimų. Jaunoji karta bando išgyventi išlaikydami šeimas, o seneliai patenka į priežiūros įstaigas. Griežta visuomeninė-socialinė sistema skirta išlaikyti balansą tarp dirbančių ir pensijas turinčių žmonių. Senimas patenka į socialinį izolimentą. Daugelis pagyvenusių žmonių patiria skaudžią vienatvę.

Kalbuosi su namų priežiūros darbuotoja Tietsje Haamstra, kuri daugelį metų prižiūri ir slaugo pagyvenusius žmones. Ji pasakoja, kad labai sunku dirbti su žilo amžiaus senimu. Daugelis jų yra paliegę, neturintys orientacijos, kaip ir jos slaugoma ponia Dijkstra (96 m.). Kasmet gilėjanti demencija neleidžia jai dalyvauti socialiniame-visuomeniniame gyvenime. „Tietje“,- prašo ponia Djikstra, - „vežk mane namo“. „Ponia Djikstra, čia yra jūsų namai“.

Čia tik mažas pavyzdys, kaip sunku yra slaugyti pagyvenusius žmones. „Pražilimo“ faktorius turi daugelį aspektų: 60-70 metais gyventojų prieaugis labai sumažėjo. Kitas struktūrinis aspektas, kuris atskleidžia ilgaamžiškumo paslaptį: geras maistas, sveikatos apsaugos darbas pailgina šios kartos amžių. Tai turi įtakos socialinio-ekonominio faktoriaus augimui. Vidutinis amžiaus lygis - 70-76 metai. Šiuo metu gimsta 135000 žmonių per metus. Kitas svarbus faktorius - migracija ir emigracija. Tai keičia ekonominį šalies žemėlapį. Daugelis mokslininkų tiria demografinį pokytį. Perspektyva nėra labai džiuginanti. Centrinis statistikos biuras skelbia, kad vaikų gimstamumas labai sumažėjo – 1,7 vaiko šeimoje.

Gyventojų prieaugis 2038 metais pasieks 17,5 mln. gyventojų. Didelis vaidmuo tenka darbo jėgos migracijai ir emigracijai. Nerimą kelia keletas svarbių regionų Olandijoje: tai Roterdamas, Almera, Laren. „Žilimo“ procesas paliečia visas gyvenimo sferas ir, pagal naują prognozę, vyresnio amžiaus žmonių grupė pasieks 40 proc. visų gyventojų. Šiuo metu 15 proc. gyventojų yra vyresni nei 65 metai. Šis procentas augs ir 2025 metais tokių bus 25 proc. visų gyventojų. Olandija yra gerbūvio ir prabangos šalis, tačiau tai paviršutinis žvilgsnis, nes egzistuoja rimta demografinė krizė. Ši situacija verčia priimti darbui pigią darbo jėgą iš Rumunijos, Bulgarijos, Lenkijos ir kitų Rytų Europos šalių. Dirbanti visuomenė turi išlaikyti pražilusią visuomenę.

O kaip Lietuvoje: ar demografiniai pokyčiai apsprendžia socialinį-visuomeninį gyvenimą? Ar jaunimas ir toliau bėga į užsienį, tikėdamas lengvos duonos?

Sunki emigranto dalia ir karti svetimos šalies duona.

Atgal