VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

04.08. Prezidentė pasirašė vaikų saugumą užtikrinančias įstatymų pataisas

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė Seimo priimtas įstatymų pataisas, kurios padės užtikrinti rizikos šeimose augančių vaikų saugumą, padidins tėvų ir institucijų atsakomybę, paspartins vaikų globos ir įvaikinimo procesus.

Prezidentės inicijuotos įstatymų pataisos įpareigoja Vaiko teisių apsaugos tarnybą (VTAT) į vaikų saugumui pavojų keliančias situacijas reaguoti nedelsiant. Vaikas turi būti skubiai apgyvendintas saugioje aplinkoje  krizių centre kartu su motina, perduotas šeimynai arba profesionaliam globotojui. Valstybinė vaiko teisių apsaugos institucija įpareigojama atstovauti nepilnamečiui, kol bus paskirtas globėjas.

Šiomis pataisomis išplečiamas ratas institucijų, privalančių pranešti VTAT apie vaikų teisių pažeidimus, jiems keliamą grėsmę arba nederamą elgesį jų atžvilgiu.

Taip pat įteisinami profesionalūs budintys globotojai, įsipareigojantys bet kuriuo paros metu nedelsdami priimti vaiką į šeimą ir juo rūpintis, kol jis bus grąžintas į tėvų šeimą arba bus perkeltas į globėjų ar įtėvių šeimą. Tokius profesionalius budinčius globotojus turi Suomija, Italija, Vokietija, Švedija, Norvegija, Olandija, Didžioji Britanija, Vengrija, Austrija, Slovėnija.

Atgal