VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

12.14. Puoselėjama skautiška brolybė

Br. Justas Arasimavičius

 

Kai daugelyje miestų ir miestelių buvo įžiebiamos kalėdinės eglutės, vaizdingoje Kiemento ežero pakrantėje, Lietuvos skautų sąjungos vadovai ir vyresnieji skautai rinkosi į vadovų sąskrydį. Sąskrydžio tikslas buvo aptarti per praėjusius metus nuveiktus darbus, apsvarstyti problemas su kuriomis buvo susidurta ir pasitarti, kaip jas sėkmingai išspręsti.

Sąskrydis prasidėjo iškilminga rikiuote, kurios metu organizacijos vadovė vyriausioji skautininkė sktn. vyr. sk. Dalia Trapinskienė pasveikino visus susirinkusius ir pasidžiaugė gausiu vadovų dalyvavimu. Ilgai negaištant laiko prasidėjo sunkus ir įtemptas darbas, kurio tikslas buvo išdiskutuoti organizacijos strateginius tikslus ir numatyti planus, kaip geriau tarnauti Dievui, Tėvynei ir padėti Artimui.

Vienas iš svarbių darbų, buvo išdiskutuoti per metus atliktus darbu, sėkmes ir nesėkmes. Pasidžiaugti gražiu skautišku bendradarbiavimu kuriant metų skautiškąjį stebuklą – tai yra šimtmečio tautinę stovyklą „Laužų karta“. Buvo aptartos problemos, kurios iškilo stovykloje ir spręsta, kaip išvengti jų pasikartojimo. Pasidžiaugta skautiškąja brolyste ir apgailestauta, dėl pavienių žmonių klaidų. Kadangi skautas visada linksmas, susivaldo ir niekada nepraranda vilties nuspręsta viltingai žvelgti į ateitį.

Kitas programos punktas buvo organizacijos strategijos svarstymas. Siūlyta svarbiausiu Lietuvos skautų sąjungos strateginiu uždaviniu išsikelti skautiškosios idėjos propagavimą ir skautiškųjų vertybių puoselėjimą, buvo svarstomi būdai ir keliai šiam išsikeltam tikslui pasiekti. Dienai pakrypus vakarop buvo svarstomos naujų organizacijos vadovų kandidatūros, o dalyvaujantys vyresnieji vadovai patyliukais pasidžiaugė augančiomis kilniomis tų vadovų asmenybėmis. Po skanios skautiškos vakarienės ir nuostabios salsos pamokos visi išvargę, bet laimingi sugulė nakties poilsiui.

Kitą dieną skautų laukė įdomus susitikimas su labai įdomia asmenybe Mykolo Romerio universiteto lektore, knygos „Darbo su savanoriais pagrindai“ autore bei organizacijų supervizore, o ir keturių vaikų mama - Neringa Kurapkaitiene. Lektorė pasidalino įžvalgomis, kaip savanoriaujant neprarasti užsidegimo ir motyvacijos, pateikė daug naudingų patarimų ir įkvėpė vadovus jų tolimesniam darbui su vaikais.

Įkvėpti puikios lektorės ir užsidegę skautišku džiugesiu Lietuvos skautų sąjungos vadovai dar ilgai nesiskirstė, kol pagaliau visi apkabinę sodybos šeimininką br. Kajų Lagodą pasuko namų kryptimi, tikėdami, kad darbas su vaikas skiepijant jiems Dievo ir Tėvynės meilę bei mokymas padėti artimui yra visada vertas įdėtų pastangų ir aukojamo laiko.

Atgal