VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

02.19. Seimo Tarpparlamentinių ryšių su Jungtine Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalyste grupės pirmininkė Dalia Asanavičiūtė: „Vis dažniau vykstantys susitikimai su Jungtinės Karalystės parlamento nariais nuteikia viltingai, kad abipusis šalių

Vasario 17 d. įvyko Seimo Tarpparlamentinių ryšių su Jungtine Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalyste grupės susitikimas su Jungtinės Karalystės parlamento nariais. Pagrindinė susitikimo tema – strateginė partnerystė ir dvišalių santykių stiprinimas. Susitikime taip pat dalyvavo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkė Aistė Gedvilienė ir Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkas, Tarpparlamentinių ryšių su Jungtine Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalyste grupės narys Žygimantas Pavilionis.

Susitikimo metu vyko diskusija apie procesus Baltarusijoje, Rusijoje, taip pat ir Ukrainoje, pabrėžta, kad svarbiausias tikslas šiuo metu – siekti demokratinių rinkimų Baltarusijoje, toliau daryti spaudimą Rusijos režimui per sankcijas. Paminėta ir auganti Kinijos įtaka regione, įsitraukimas į procesus Europoje. Susitarta, kad šiai temai bus organizuojamas atskiras abiejų šalių parlamentarų susitikimas artimoje ateityje.

„Šiais metais privalome įtvirtinti strateginę partnerystę su Jungtine Karalyste, kokią jau turime su JAV, ypač užsienio politikos, saugumo ir gynybos klausimais. Dar mūsų stojimo į Europos Sąjungą ir NATO laikais, atgaunant nepriklausomybę, taip pat ir pokario laikais buvome kartu. Jungtinė Karalystė buvo ir bus viena svarbiausių mūsų partnerių tiek sustiprinant transatlantinį ryšį, įtvirtinant Baltijos šalių saugumą, tiek ir atgrasant Rusiją. Šiais metais svarbu bendradarbiauti įgyvendinant baltarusių tautos troškimą suorganizuoti naujus ir demokratinius rinkimus šioje šalyje, plečiant NATO į Ukrainą ir Sakartvelą, Moldovos integraciją į Europos Sąjungą. Svarbu suvokti ir atremti augančią komunistinės Kinijos grėsmę demokratijoms tiek mūsų regione, tiek visame pasaulyje“, – teigė URK pirmininkas Ž. Pavilionis.

Kalbėta ir „karščiausia“ šiuo metu tema – COVID-19 pandemija. Tarpparlamentinių ryšių grupės narys Mindaugas Puidokas pasidalijo informacija, kaip ši neeilinė situacija paveikė Lietuvos sveikatos sistemą, kaip sekasi vykdyti visuomenės vakcinavimą. Susipažinta, kaip šie procesai vyksta Jungtinėje Karalystėje. Diskutuota ir apie tai, kokius mokslinius tyrimus šalys atlieka tiriant viruso atmainas.

Taip pat nutarta rengti atskirą Jungtinės Karalystės ir Lietuvos Respublikos parlamentarų susitikimą balandžio mėn. aplinkosaugos ir globalinio atšilimo tema.

„Tarpusavio ryšiai tarp Lietuvos ir Jungtinės Karalystės iš tikrųjų išgyveno labai sunkų laikotarpį „Brexit“ derybų periodu. Šiuo metu vis dažnėjantys susitikimai įvairiausiomis temomis ir išėjimas iš už darbotvarkės ribų rodo, kad Lietuva su Jungtine Karalyste turi daugybę bendrų sąlyčio taškų ir gali dalintis tarpusavio patirtimi, kuri teiktų šalims abipusę naudą“, – po susitikimo džiaugėsi Seimo Tarpparlamentinių ryšių su Jungtine Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalyste grupės pirmininkė D. Asanavičiūtė.

Atgal