VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

03.01. Trys pirmieji žingsniai link nuosavo verslo

Daugeliui žmonių bent kartą gyvenime sukirba idėja mesti samdomą darbą ir vystyti nuosavą veiklą. Akivaizdu, kad verslo idėja lieka tik svajone, jei nesiryžtama pokyčiams ir nesiimama atitinkamų veiksmų. Antra vertus, nepamatuota drąsa viską staiga mesti ir stačia galva nerti į verslo pasaulį, anaiptol, ne visada užtikrina sėkmę. Kaip ir daugeliu atveju, apdairiausias ir saugiausias turėtų būti vidurio kelias, kuomet permainoms ryžtamasi gerai pasvėrus visus argumentus ir įvertinus galimas rizikas.

Taigi, prieš pradedant naują verslą verta skirti laiko namų darbams – išsigryninti verslo idėją, parengti išsamų verslo planą ir išsiaiškinti finansavimo galimybes bei sąlygas.

Pirmasis žingsnis – verslo idėjos išsigryninimas

Pirmasis žmogus, kuris tikėtų ir visiškai pasitikėtų nauja verslo idėja, turėtumėte būti jūs patys. Kaip tik todėl pasiryžti imtis verslo kūrimo iššūkių verta tik tuomet, jei esate užtikrinti, kad savo klientams galėsite pasiūlyti išskirtinį produktą ar paslaugą. Pasitikėjimas savo idėja būtinas, tiek sumanius sukurti visiškai naują produktą ar paslaugą, tiek įžvelgus galimybių pasiūlyti geresnes sąlygas nei konkurentai. Ne paslaptis, kad kuriant verslą teks įveikti nemažai iššūkių, išmokti naujų dalykų. Nenuleisti rankų siekiant išsikeltų tikslų kur kas paprasčiau, kai veikla yra lydima ir kitus įkvepiančio tikėjimo savo idėja.

Antrasis žingsnis – gerai apgalvotas verslo planas

Kitus uždegantis tikėjimas savo idėja  ir gerai apgalvotas verslo planas – užtikrintas duetas verslo pradžiai. Rengdami verslo planą išplėtosite savo idėją bei apgalvosite jos įgyvendinimo būdus ir tam reikalingus išteklius. Itin svarbu deramą dėmesį skirti rinkos tyrimui, kad adekvačiai įvertintumėte savo produkto paklausą bei konkurencinę aplinką. Kryptingai vystyti projektą bus kur kas lengviau aiškiai įsivardinus, kas yra jūsų tikslinis klientas, kokie jo poreikiai, lūkesčiai bei vertybės.

Savo ruožtu konkurencinės aplinkos analizė leis adekvačiau suprasti tiek produkto pranašumus, tiek silpnąsias vietas. Verslo projekto veiklos vizija bent penkiems metams į priekį leis lengviau priimti strategiškai svarbius ir savalaikius sprendimus, išlaikant kryptingą judėjimą link išsikelto tikslo.

Verslo planas taip pat leis priimti adekvačius finansinius sprendimus, nes jį rengiant apskaičiuosite lėšų, investicijų ir paskolų poreikį, o taip pat numatysite ir pelno prognozes.

Trečiasis žingsnis – finansavimo galimybių ir sąlygų išsiaiškinimas

Turint įkvepiančią idėją bei gerai apgalvotą verslo planą jau galima įvertinti, kiek lėšų reiks sėkmingam verslo startui ir apyvartai. Žinant tikslius skaičius bus kur kas paprasčiau ieškoti finansavimo šaltinių. Verta pasidomėti verslumą skatinančiomis valstybės bei regionų programomis, susipažinti su jų sąlygomis. Turint verslo planą bus lengviau ieškoti verslo paskolos su jūsų verslo modeliui palankiausiomis sąlygomis, o finansuotojui įvertinti galimybes skolinti. UNO.LTyra parengusi ypač palankias kredito sąlygas jaunoms įmonėms. Internetu užpildę paraišką verslo paskolai, netrukus sulauksite pasiūlymo. Susipažinus su paskolos sąlygomis bus lengviau priimti argumentuotą sprendimą drąsiai žengti pokyčių link, arba kaip tik – kol kas susilaikyti nuo pernelyg rizikingų permainų.

Tiek ryžtantis kurti įmonę bei plėtoti verslą, tiek šiuos planus atidedant kitam laikui, svarbu tinkamai įvertinti visas aplinkybes. Tuomet spontaniški pokyčiai nebus lydimi nesuvaldytų rizikų grėsmės, ir priešingai – pernelyg ilgas delsimas neužgniauš puikių idėjų.

Atgal