VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

12 02. Vienos paauglės istorija

 

Gintvilė Switters

Lapkričio pabaiga. Frieslandijos mažas miestelis, apgaubtas balta skraiste. Spengianti tyla, tik girdėti čaižus žuvėdrų klyksmas, žeidžiantis sielą. Šalta skraistė apgaubia mane ir gniuždo. Jau visą valandą laukiu, kada prabils ta maža mergaitė ir išsakys savo gėlą. Ji laukia motinos, nors to ir nepasako. Močiutė Anika apkabina jos pečius ir priglaudžia prie krūtinės: „Neliūdėk“, - sušnabžda tyliai, - „tavo tėvelis pasveiks“.

Prieš kelias dienas ši paauglė sužinojo, kad tėvelis patyrė nelaimingą atsitikimą darbe: valė asbestą ir nukrito nuo 6 metrų aukščio pastolių. Buvo paguldytas į ligoninę labai tolimame mieste – Zwoloje. Anikos anūkė praleido pamokas. Dėl blogo elgesio ji buvo pašalinta iš mokyklos ir privalėjo ieškoti pagalbos psichologijos centre Frieslandijos didmiestyje, Lecuwardene. Prasidėjo ilgi psichologiniai tyrimai ir pokalbiai, kurie tęsis 40 savaičių. Per tą laiką paauglė privalo lankyti mokyklą, kitu atveju bus patalpinta į specialią įstaigą – sunkaus elgesio pataisos namus.

Olandijos vyriausybė labai susirūpinusi bloga situacija mokyklose, koledžuose, universitetuose. Pagal Centrinio statistikos biuro duomenis, vien 2011 m. 67 proc. mokytojų įžeidinėjami, užgauliojami, gąsdinami ir įsivelia į muštynes. 54 proc. tėvų konfliktuoja su mokymo įstaigomis. Labai pažangu, kad Olandijoje visą parą veikia vaikų telefono linija, teikianti pagalbą įvairaus amžiaus vaikams. Čia dirba patyrę pedagogai, psichologai ir psichiatrai.

Įžeidinėjimai ir užgauliojimai tapo mada, ir moksleiviai vieni kitus kankina bjauriais žodžiais, mobiliaisiais telefonais ar internetu. Ši tendencija labai išaugo.

Kalbuosi su Anikos anūke. Jai 14 metų, gražiai atrodanti, žingeidi, linksma, tačiau pastaraisiais metais liūdna, susimąsčiusi ir pikta. Jos motina – pusiau marokietė, dėl susiklosčiusių aplinkybių nesugebėjusi prisitaikyti visuomenėje ir auginti dukterį. Tėvas turi kitą šeimą, bet dukrą lepina brangiais drabužiais, kompiuteriais, telefonais. Anikos anūkė pakeitė 3 mokyklas. Dėl įžūlaus elgesio ir temperamento Frieslandijos kriminologijos institutas pradėjo koreguoti jos elgesį. Iš tiesų nežinia, ar tai būsimos nusikaltėlės bruožai (susimušė su mokytojais ir bendraklasiais) – ar tai sunkios paauglystės ženklas. Būdama jauna pradėjo rūkyti. Vargšei močiutei pasidarė sunku ją auginti ir auklėti. Iš pažiūros miela, jautri mergaitė, turėdama abu tėvus, priversta gyventi su senele. Kaip ir visi paaugliai, mėgsta muziką, myli naminius gyvulius. „Noriu būti ūkininkė“, - pareiškia Anikos anūkė. Būtent šios krypties mokyklą lankė paauglė. Nors Olandijos vyriausybė ir skiria daug dėmesio paauglių problemoms, labai dažni atvejai, kai jaunimas patenka į gatves, kur egzistuoja pavojingos pramogos – narkotikai, alkoholis, palaidas seksualinis gyvenimas. Kaip sustabdyti šią tendenciją, suka galvas profesoriai ir jaunimo priežiūros centrai. O kaip Lietuvoje, ar ten taip pat palikti likimo valiai paaugliai, skęstantys rūke?..

Atgal