VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

03 08. Vidutinis moterų darbo užmokestis Lietuvoje - beveik 13 proc. mažesnis nei vyrų

2011 m. IV ketvirčio duomenimis, vidutinis moterų darbo užmokestis Lietuvoje buvo beveik 13 proc. mažesnis nei vyrų, sako Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Arminas Lydeka.

Tačiau jis teigiamai vertina tai, kad Lietuvoje atotrūkis tarp moterų ir vyrų darbo užmokesčio kiekvienais metais palaipsniui mažėja: 21,6 proc. - 2008 m., 15,3 proc. - 2009 m. 14,6 proc. - 2010 m.

Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Arminas Lydeka ir komiteto narė Ona Valiukevičiūtė ketvirtadienį dalyvauja Briuselyje Europos Parlamento Moterų teisių ir lyčių lygybės komiteto surengtame tarpparlamentiniame posėdyje "Vienodas užmokestis už vienodos vertės darbą".

Šis posėdis skirtas Tarptautinei moters dienai paminėti, pasidalinti gerąja patirtimi, aptarti galimas politikos kryptis ir iniciatyvas. Komiteto pirmininkas A. Lydeka pristatys Lietuvos pasiekimus mažinant moterų ir vyrų darbo užmokesčio skirtumus, pasidalins patirtimi, kokių priemonių reikia imtis, kad šis skirtumas mažėtų.

Lygybė - viena iš pagrindinių vertybių, kuriomis grindžiama Europos Sąjunga (ES). Vienodo užmokesčio vyrams ir moterims už vienodos vertės darbą principas yra įtvirtintas ES sutartyse.

"Nepaisant beveik 50 metų galiojančių teisės aktų dėl lyčių lygybės, Europos Sąjungoje moterų darbo užmokestis už vienodos vertės darbą tebėra 17 proc. mažesnis nei vyrų. Dėl moterų ir vyrų darbo užmokesčio skirtumo moterys per visą gyvenimą uždirba mažiau, gauna mažesnes pensijas, todėl padidėja pavojus skursti senatvėje", - sako A. Lydeka.

Pasak jo, Lietuvoje galiojantis Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymas nustato darbdaviui pareigą už tokį pat ar vienodos vertės darbą mokėti vienodą darbo užmokestį, įskaitant visus papildomus uždarbius, bet kokiu būdu darbdavio išmokamus darbuotojui už jo atliktą darbą.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba tiria skundus dėl lygių teisių pažeidimo. 2011 m. skundai darbo santykių srityje sudarė 17 proc. visų gautų skundų. A. Lydeka pažymi, kad dėl nevienodo darbo užmokesčio daugiausia kreipėsi moterys.

2010 m. bendras Lietuvos gyventojų užimtumo lygis mažėjo, o moterų užimtumas 2010 m. siekė 58,7 proc.

"Reikia pažymėti, kad Lietuvoje darbo užmokesčio skirtumas už vienodos vertės darbą vis dar gana didelis", - apgailestauja politikas.

ES kasmet mini Europos vienodo darbo užmokesčio dieną, kuria siekiama informuoti ir atkreipti visuomenės dėmesį į tai, kad moterims už tą patį darbo užmokestį tenka dirbti gerokai ilgiau.

Norėdamos uždirbti tiek pat, kiek vyrai vidutiniškai uždirbo per metus nuo 2011 m. sausio 1 d. iki gruodžio 31 d., jos vidutiniškai turėtų dirbti iki 2012 m. kovo 2 d., arba moterys turi dirbti 70 min., kad uždirbtų tiek pat, kiek vyrai uždirba per 60 min.

Anot A. Lydekos, Lygaus darbo užmokesčio diena šiemet Lietuvoje paskelbta anksčiau nei įprasta - vasario 23-iąją.

Atgal