VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

05 08. Renginys Motinos dienai Skapiškyje

Dr. Aldona Vasiliauskienė

1999 m. Kupiškio rajono savivaldybė išleido 198 psl. knygą „Skapiškis“ (spausdino Utenos „Indra“), kurią sudarė mokytoja lituanistė Aliutė Elena Markevičiūtė. Viena knygos skyrelis skirtas švietimui (p. 86–110), kuriame yra duomenų ir Skapiškio mokyklos istorijai.

Nemaža duomenų Skapiškio (Kupiškio raj.) mokyklai skyrė ir istorijos mokytoja Stasė Mažeikytė unikaliame savilaidiniame 2009 m. leidinyje „Skapiškio miestelio Dariaus ir Girėno g. (Kalvarnikų) istorija“ (p. 16–31). Tai 102 psl. albumo formos knyga, skirta nedidelio miestelio vienai gatvei, išleista autorės lėšomis. Joje mokytoja suspėjo surinkti ir užrašyti daugelio asmenų atsiminimus (ne vienas informacijos pateikėjas jau iškeliavęs į amžinybę). Knygos autorė pateikusi ir 1970–2005 m. m. Skapiškio vidurinėje mokykloje (nuo 2012 m. m. mokykla tapo pagrindine) dirbusių pedagogų sąrašus, mokyklos istoriją.

Iš minėtų leidinių sužinome, kad jau 1745 metais vienuoliai dominikonai išlaikė parapijos mokyklą, kurioje 8 vaikai mokėsi skaityti ir rašyti. Be parapijos mokyklos, vienuoliai 1755 m. atidarė mokyklą ir vienuolyne. O 1858 m. Kalvarnikų gatvėje buvo pastatytas pastatas pradinei mokyklai (pastatas tebestovi ir šiandieną, šioje pradinėje mokykloje 1950–1954 m. teko mokytis ir straipsnio autorei). Ne vieną šimtmetį gyvuojanti Skapiškio mokykla turi ilgą, prasmingą ir sudėtingą istoriją.

„Mamyčių šventė“ Skapiškio kultūros namuose

Skapiškio pagrindinė mokykla turi įvairių tradicijų. Viena jų – Motinos diena – „Mamyčių šventė“. 2012 m. gegužės 4 d. Skapiškio kultūros namų salėje, gausiai susirinkus mokiniams, pedagogams bei žiūrovams buvo sveikintos ne tik mamos, bet ir močiutės. Kompozicija, skirtą „Mamyčių šventei“ parengė Skapiškio pagrindinės mokyklos lietuvių kalbos ir etikos mokytoja Nijolė Bagdonavičienė kartu su muzikos mokytoja Sandra Stukaite.

Mokytoja N. Bagdonavičienė prieš 26 metus baigusi tuometinį Vilniaus pedagoginį institutą (dabar tai Lietuvos edukologijos universitetas) pradėjo dirbti Skapiškyje, kuriame sėkmingai darbuojasi ir šiandieną. Jau šešeri metai ji, kartu su mokiniais, vykdo respublikinę programą – kalėdinę akciją „Sveikinimas vienišam žmogui“. Pagal šią programą jau lankytasi Šepetos pensionate, Kupiškio slaugos skyriuje, Subačiaus senelių namuose... Vaikai veža dovanų ne tik savo padarytus atvirukus, bet ir meninę programą, bendrauja su senais, vienišais žmonėmis. Ši bendrystė teikia džiaugsmo ne tik seneliams, ji svarbi ir mokiniams – jauni žmonės gali patirti, kiek daug gėrio kitiems teikia jų veikla, tai puiki gerumo ir dvasingumo ugdymo mokykla.

Muzikos mokytojos Sandros Stukaitės vadovaujamas I-IV klasių vaikų būrelis „Vyturėliai“ bei V-VI klasių mergaičių būrelis „Muzikos valanda“, „Mamyčių šventei“ parengė muzikinių numerių, kuriuos mokytoja N. Bagdonavičienė, kartu su poezijos posmais, gražiąja pasaka apie biaurųjį ančiuką, sumaniai sujungė į bendrą kompoziciją.

Mokytoja Nijolė Bagdonavičienė pasakojo, kad šokėjams aprangą siuvosi patys, o labai dailias, specialias vilnones puskojines mezgė visa mokykla...

„Mamyčių šventės“ renginį vedė Skapiškio pagrindinės mokyklos VIII klasės mokinė Dominyka Treinytė. Kompozicijoje duetą kartu su mokytoja Sandra Stukaite dainavo Ligita Rudokaitė, turinti retų artistinių duomenų.

Gegužinės pamaldos Šv. Hiacinto (Jackaus) bažnyčioje.

Kaip ir kiekvienoje parapijoje, Skapiškio Šv. Hiacinto (Jackaus) bažnyčioje (klebonas Zenonas Navickas) vakarais tikintieji renkasi į Gegužines pamaldas. Gegužė – vienas gražiausių pavasario mėnesių, kada pražįsta visa gamta: neatsitiktinai nuo seno gegužės mėnuo skirtas mūsų dangiškajai Motinai – Švč. Mergelei Marijai: giedama Švč. M. Marijos litanija, giesmės Mergelei Marijai, jai kalbamos įvairios maldos.

Skapiškio bažnyčios choristai, daugiausia pagyvenę ir net labai garbingo amžiaus sulaukę – giesmininkui Jonui Uzielai birželio mėnesį sueis 91 metai. Tačiau nepaisant sveikatos stokos stengiasi kiekvieną vakarą dalyvauti šv. Mišių aukoje – jis turįs už daug ką dėkoti Aukščiausiajam... Beveik pusę amžiaus Skapiškyje gyvenantis vargonininkas Leonardas Juškevičius dėl negalios ne visada gali pradžiuginti besimeldžiančius vargonų garsais, tačiau jo buvimas padrąsina ir sustiprina tą mažą giesmininkų būrelį. Tikimasi, kad skambūs mokyklos giedorėliai, pedagogų paraginti, ateityje įsijungs ir į bažnyčioje giedančiųjų gretas.

Atgal