VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

05 17. D. Kedžio dukra perduota motinai, sulaikyti 37 asmenys

Mažametės perdavimo motinai procesą organizavusi antstolė Sonata Vaicekauskienė atsakingai pareiškia, kad prievarta prieš mergaitę nebuvo naudojama. Dėl to viešojoje erdvėje skleidžiamas nerimas dėl neleistino elgesio su vaiku neturi pagrindo.

Antstolė dėkoja policijos pareigūnams ir vaiko teisių apsaugos specialistams už profesionalią pagalbą vykdant teismo sprendimą.

Kiek anksčiau Policijos departamentas irgi pareiškė, kad perduodant mažametę mergaitę motinai Laimutei Stankūnaitei, policijos pareigūnai elgėsi teisėtai, veikė pagal įstatymus ir atliko tik tuos veiksmus, kuriuos yra nustatęs įstatymo leidėjas.

Prievarta šalinant kliūtis, pasak Policijos departamento, buvo naudojama proporcingai, prieš tai įspėjus, kad yra vykdomas teismo sprendimas, ir nurodžius vykdyti teisėtus policijos pareigūnų reikalavimus.

Ketvirtadienio rytą vykdant teismo sprendimą perduoti Drąsiaus Kedžio mažametę dukrą motinai buvo sulaikyti 39 asmenys, tarp jų - mergaitės močiutė Laimutė Kedienė ir D. Kedžio teta Audronė Skučienė, Eltai patvirtino Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas.

"Pirminiais duomenimis, yra sulaikyti 39 asmenys. Tarp sulaikytųjų yra A. Skučienė ir L. Kedienė", - sakė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas žiniasklaidai Kęstutis Kasciukevičius.

Pasak pareigūno, asmenys yra sulaikyti dėl pareigūnų teisėtų reikalavimų nevykdymo.

Platesnius komentarus Kauno policija žada pateikti ketvirtadienį vyksiančioje spaudos konferencijoje.

Ketvirtadienio rytą įvykdytas teismo sprendimas - po pusantros valandos trukusios operacijos mergaitė paimta iš laikinosios globėjos Neringos Venckienės namų ir perduota motinai Laimutei Stankūnaitei.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, vertindama įvykius Garliavoje, pabrėžė, jog įvykdžius neeilinį, mažo vaiko interesus liečiantį teismo sprendimą, atsakingos institucijos turi ištirti, ar prieš vaiką nebuvo naudota prievarta, įvertinti visas vaiko perdavimo aplinkybes ir perdavimo procedūroje dalyvavusių institucijų veiksmus.

Kedžių ir Venckų šalininkai, pasipiktinę, jų manymu, grubia mažametės mergaitės perdavimo motinai L. Stankūnaitei procedūra, ketvirtadienį vyksta protestuoti prie Prezidentūros.

Tiesioginėje transliacijoje iš Klonio gatvės į protesto mitingą paraginti prisijungti ir kitų miestų gyventojai. Užsienio lietuviai protestuoti paraginti rinktis prie ambasadų.

Policijos pareigūnai ankstų ketvirtadienio rytą apsupo ir užblokavo Klonio gatvės, kurioje yra Venckų ir Kedžių namai, prieigas. Buvo visiškai užblokuota su Klonio gatve besiribojanti Artojų gatvė. Ji buvo užtverta policijos automobiliais, ant kelio nutiestos spygliuotos vielos, vadinamieji "ežiai".

Iš Klonio gatvės penki policijos pareigūnų autobusai palydėti šūksniais "Gėda", "Fašistai", "Nusikaltėliai palieka nusikaltimo vietą".

Atgal