VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

06 19.Seimui pritrūko balsų Konstitucijoje įteisinti tradicinę šeimos sampratą

 

Zigmas Matulaitis

Seimui pritrūko balsų pakeisti Konstitucijos 38 straipsnį, kuriame apibrėžiama tradicinė šeimos samprata.

 Antradienį per pirmąjį balsavimą dėl šios Konstitucijos pataisos nesurinktas reikiamas parlamentarų balsų skaičius. Nors buvo bandoma balsuoti šiuo klausimu du kartus, Konstitucijos pataisai pritrūko vieno balso.

 Už Konstitucijos pataisą balsavo 91 Seimo narys, prieš buvo 15, susilaikė 14 parlamentarų. Seimo nariui Vidmantui Žiemeliui paprašius perbalsuoti, už tradicinės šeimos sąvokos įteisinimą Konstitucijoje balsavo 93 Seimo nariai, prieš buvo 16, susilaikė 13 Seimo narių.

 Seimo narys konservatorius Rimantas Jonas Dagys po balsavimo apgailestavo, kad pritrūko vieno balso. "Dėkoju tiems, kurie palaikė normalią tradicinę lietuvišką šeimą", - sakė politikas.

 Premjeras, konservatorių lyderis Andrius Kubilius salėje pasigedo "tvarkiečio" Petro Gražulio. "Yra vienas esminis klausimas, kur yra Petras Gražulis? Siūlau pertrauką, nes, nesant P. Gražulio salėje, šitas klausimas negali būti sprendžiamas", - sakė Ministras Pirmininkas.

 Kviesdamas paremti tradicinę šeimą Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Egidijus Vareikis ragino balsuoti už meilę.

 "Man šis balsavimas yra šventė, nes šis balsavimas padidina meilę, meilės Lietuvoje šiandien stinga. (...) Ši pataisa suteikia mums daugiau optimizmo, vyras ir moteris drąsiau pasakys žodį "taip". Todėl nebijokite balsuoti už sėkmę, už meilę, už tvirtą Lietuvos ateitį", - kvietė E. Vareikis.

 Tuo tarpu Seimo narys socialdemokratas Algirdas Sysas tvirtino, kad jam tokių jausmų šitos pataisos nesukelia, nes "mes rodome nepagarbą daliai Lietuvos piliečių, kurie gyvena kitaip".

 Kalbėdama apie rūpestį šeimomis Seimo narė socialdemokratė Birutė Vėsaitė sakė, kad šeimoms pirmiausia reikia būsto, darbo, darželių.

 "Šeimai pirmiausia reikia būsto, abiejų tėvų, kurie turi darbą, vaikų darželių, popamokinio vaikų užimtumo, maitinimo mokykloje. Deja, šita valdančioji koalicija šito nesugebėjo padaryti, todėl griebiamasi paskutinio šiaudo", - sakė B. Vėsaitė, nepritardama Konstitucijos pataisoms.

 Liberalų sąjūdžio frakcija irgi pareiškė nepritarianti Konstitucijos pataisoms, kuriomis siūloma šeimą susieti su santuoka.

 "Nepritarsime bandymams išprievartauti Konstituciją ir užlipti žmonėms ant galvos. Tokie siūlymai keisti Konstituciją yra ne kas kita, kaip aiškios dalies Seimo narių pastangos supriešinti bei išrūšiuoti visuomenę", - teigia Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno pavaduotoja Dalia Kuodytė.

 Liberalų sąjūdžio frakcija pabrėžia, kad gerbia ir vertina šeimos bei santuokos institutus. Tačiau valdžia, jos nuomone, neturi jokios moralinės teisės nurodyti žmonėms, kaip jiems reikėtų gyventi, bei Konstitucijos pataisomis suvaržyti jų apsisprendimo laisvę.

 "Iki šiol negirdėjau nė vieno įrodymo, kad gyvendami oficialiai įregistruotoje šeimoje žmonės yra laimingesni, labiau myli vienas kitą ir savo vaikus. Matyt, kai kurie politikai nori pasirodyti moralesni, šventesni už paprastus mirtinguosius ir bando save pateikti kaip pavyzdį. Bet neturime teisės vien dėl to ant ausų statyti visos Lietuvos", - teigė Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Eligijus Masiulis.

 Liberalų sąjūdis ragina gerbti ir toliau laikytis šiuo metu Konstitucijoje jau įtvirtintų nuostatų, kuriomis teigiama, kad šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas, o santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu.

 Liberalų sąjūdžio frakcija mano, kad siūlymas Konstitucijoje papildomai įtvirtinti konkrečius atvejus, iš ko kyla šeima - pavyzdžiui, iš motinystės ar tėvystės - yra nepagrįstas. Liberalė D. Kuodytė primena, kad vieni šių pataisų iniciatorių Seime yra viešai pasisakę, kad remiantis dabar siūlomomis Konstitucijos pataisomis esą būtų galima peržiūrėti socialinių išmokų sistemą.

 "Sistema tarnautų vadinamosioms "teisingoms", tiktai santuokoje gyvenančioms šeimoms. Mūsų vertinimu, tai yra visiškai nepriimtina", - sakė D. Kuodytė.

 Balandžio 24 d. Seimas po svarstymo yra pritaręs Konstitucijos pataisai, įtvirtinančiai tradicinę šeimą.

 Seimas buvo pritaręs, kad Konstitucijos 38 straipsnis būtų išdėstytas taip: "Šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas. Šeima sukuriama sudarius santuoką. Santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu. Šeima taip pat kyla iš motinystės ir tėvystės. Valstybė saugo ir globoja santuoką, šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę. Valstybė registruoja santuoką, gimimą ir mirtį. Valstybė pripažįsta ir bažnytinę santuokos registraciją. Sutuoktinių teisės šeimoje lygios. Tėvų teisė ir pareiga - auklėti savo vaikus dorais žmonėmis ir ištikimais piliečiais, iki pilnametystės juos išlaikyti. Vaikų pareiga - gerbti tėvus, globoti juos senatvėje ir tausoti jų palikimą".

 Konstitucinis Teismas 2011 m. rugsėjo 28 d. nutarime, aiškindamas Konstitucijos 38 straipsnio 1 dalį, suformulavo tokią šeimos sampratą: "(...) konstitucinė šeimos samprata grindžiama šeimos narių tarpusavio atsakomybe, supratimu, emociniu prieraišumu, pagalba ir panašiais ryšiais bei savanorišku apsisprendimu prisiimti tam tikras teises ir pareigas, t. y. santykių turiniu, o šių santykių išraiškos forma konstitucinei šeimos sampratai esminės reikšmės neturi".

 Konstitucijos keitimo įstatymų projektai svarstomi ir dėl jų balsuojama Seimo posėdyje du kartus, tarp šių balsavimų turi būti daroma ne mažesnė kaip 3 mėnesių pertrauka.

 Konstitucijos keitimo įstatymo projektas laikomas Seimo priimtu, jeigu kiekvieno balsavimo metu už projektą balsavo ne mažiau kaip 2/3 visų Seimo narių ir jeigu abu kartus balsuoti buvo teikiamas tas pats Konstitucijos keitimo įstatymo projekto tekstas.

Atgal