VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

07 16. Išsiieškoti išlaikymą iš kitoje ES šalyje esančio asmens bus galima per vieną instituciją

Nuo šiol norint išsiieškoti išlaikymą, kurį, pavyzdžiui, turi savo vaikui skirti kitoje Europos Sąjungos (ES) valstybėje gyvenantis tėvas ar motina, visus reikalus - nuo informacijos gavimo, teismo proceso ar išieškojimo procedūros - bus galima susitvarkyti per vieną centrinę instituciją.

Pavyzdžiui, Lietuvoje gyvenanti motina nori prisiteisti išlaikymą savo nepilnamečiam vaikui iš Vokietijoje gyvenančio tėvo, tačiau ji nežino, nei kur jis gyvena, nei nuo ko pradėti paieškas. Šiai motinai pakaks kreiptis į Vilniaus valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybą (VGTP), kuri kaip centrinė institucija suteiks visą reikiamą pagalbą.

Iki šiol tokiu atveju motina būtų turėjusi pati savarankiškai ieškoti informacijos, kreiptis į užsienio institucijas bei teismus.

Nuo liepos įsigaliojus Teisingumo ministerijos parengtiems įstatymo pakeitimams, Lietuvoje pradėtos įgyvendinti šią sritį reguliuojančios ES Tarybos priimto reglamento nuostatos. Jos taikomos visose ES valstybėse, išskyrus Jungtinę Karalystę ir Danijos Karalystę.

Į centrinę instituciją pagalbos ir informacijos taip pat gali kreiptis asmenys, norintys susitvarkyti ir kitus išlaikymo klausimus. Pvz., neįgali žmona prašo išlaikymo iš kitoje šalyje gyvenančio sutuoktinio ir pan.

Teisės aktai numato, kad tokiais atvejais visa procedūra yra organizuojama vieno langelio principu, o būtina pagalba išsiieškoti išlaikymą vaikui iki 21 metų, nepriklausomai nuo asmens turtinės padėties, yra suteikiama nemokamai.

Tuo pačiu principu vyksta susižinojimas ir užsienyje gyvenantiems asmenims. Jei, pvz., Prancūzijoje gyvenantis asmuo nori prisiteisti ar išsiieškoti išlaikymą savo nepilnamečiam vaikui iš Lietuvoje gyvenančio sutuoktinio, jis gali kreiptis į Prancūzijos centrinę instituciją, kuri medžiagą persiųs Lietuvos valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybai.

Atgal