VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

08 11. Programa ,,Baltijos iniciatyva " įgauna pagreitį

 

Estijos Tartu mieste  šių metų liepos 21-29 dienomis vyko tarptautinis socialinis seminaras tema „Paauglių dvasinių galių išlaisvinimas“.

Su projekto savanoriu Raimundu Leugaudu kalbasi koresp. Romas Vorevičius

Kas dalyvavo šiame seminare ir kodėl?

Programos ,,Batijos iniciatyva”  dalyvės yra trys Pabaltijo šalys – Lietuva, Latvija ir Estija, o iniciatorius – Visuotiniai Teisingumo Rūmai (aukščiausia administracinė bahajų Tikėjimo institucija, Izraelis), kurie mano, kad paauglystė (12-15 metų) yra labai svarbus žmogaus amžiaus tarpsnis, kai jaunuolis iš vaikystės jau išaugo, bet į suaugusius  dar nepriimtas.

Programos dalyviai

Kokia tai yra programa?

Programos tikslas – suburti paauglius į grupes, kad draugaudami, bendraudami tarpusavyje jie galėtų ne tik svarstyti svarbius, jiems rūpimus klausimus, sportuoti, žaisti, bet ir organizuotų bei vykdytų socialinius projektus, kad savo sparčiai besivystančią sąmonę, kilnią prigimtį ir teisingumo jausmą paaugliai panaudotų atskirti gera nuo blogo, konstruktyvias jėgas nuo destruktyvių, veikiančių visuomenėje, ir padidintų savo moralinį ir dvasinį suvokimo gebėjimą.

Kokia patirtis parsivežta Lietuvai?

Seminaro Estijoje tikslas buvo mokyti visų šalių savanorius kaip surasti ir parengti vyresnįjį jaunimą (virš 15 metų), kuris suburtų paauglių grupes, su jomis dirbtų ir taip vykdytų dvipusį tikslą, t.y. tobulėtų patys ir skatintų visuomenės tobulėjimą.

Seminaras pasižymėjo dienotvarkės aktyvumu (be studijavimo buvo dainavimo, žaidimų, vakaro programų sesijos), bei neįtikėtinai džiaugsminga atmosfera tarp dalyvių iš Baltijos šalių bei prisijungusiųjų iš Baltarusijos, Graikijos, Vokietijos ir kitų pasaulio kampelių.

Kokia projektinė veikla vykdoma šalyje?

Įkvėpta šios programos Vilniaus Šnipiškių mikrorajone sukurta paauglių grupė, kuri jau įvykdė kelis socialinius projektus: sodino gėles, įkasė suoliukus (neįprastą suoliukų istoriją galima pasiskaityti laikraščio ,,Lietuvos rytas“ skyriuje ,,Bendraukime" 2012-07-23),  šeštadieniais renkasi kieme į žaidimų popietę – tokiu būdu kurdami draugišką ir gerą Vilniaus Šnipiškių rajono kaimynystę, t.y.skatindami ,,procesą, kuris siekia išplėsti gyventojų gebėjimus prisiimti atsakomybę už savo pačių dvasinį, socialinį ir intelektualinį vystymąsi“ (iš Visuotinių Teisingumo Rūmų laiško 2010 m.). Ateityje ketinama plėsti projektinę veiklą daugelyje Lietuvos regionų.

Šiuo metu paauglių grupės darbą koordinuoja keli savanoriai iš Lietuvos, Danijos ir Vokietijos, tačiau naujai kuriamoms grupėms ieškome drąsaus ir išradingo jaunimo.

Kaip galima bendradarbiauti?

Tuos, kuriems įdomus ir svarbus darbas su vaikais, paaugliais ir jaunimu, kviečiame prisijungti – kartu mes galime daugiau. Prašytume atsiliepti adresu [email protected].

Atgal