VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

12 07. Moksleivių rūkymo ir alkoholio vartojimo įpročius daugiausia lemia šeima, rodo tyrimas

Jonas Karčiauskas

7-8 klasės moksleivių sprendimui vartoti tabaką ir alkoholį didžiausią įtaką daro pavyzdys šeimoje - vaikai, kurie šeimoje jaučiasi mylimi, suprantami ir priimami, keliskart mažiau vartoja tabaką ir alkoholį, rodo organizacijos "Mentor Lietuva" trejus metus vykdytas Kauno moksleivių tyrimas.
Tyrimas parodė, kad 13-14 m. rūkančių moksleivių padidėja beveik 4 kartus (nuo 7,6 proc. iki 27,1 proc.), o vartojančių alkoholį - beveik 2,5 karto (nuo 16,1 proc. iki 38,1 proc.). Rūkantys moksleiviai net 3 kartus dažniau vartoja alkoholinius gėrimus, lyginant su nerūkančiais jų bendraamžiais.
Tyrimas taip pat parodė, kad rūkymas ir alkoholio vartojimas susijęs su santykiais ir atmosfera šeimoje - rūkančių šeimose daugiau nei pusė vaikų irgi rūko. Tyrimas parodė ir tai, kad paaugliams yra svarbios tėvų nuostatos - tėvų draudimai daro įtaką vaikų elgesiui, tad dažniau ir vartoti alkoholį yra linkę tie vaikai, kuriems tėvai tai leidžia.
Pagal tyrimo rezultatus, paaugliams taip pat yra svarbu, ar tėvai domisi jų gyvenimu ir kiek laiko praleidžia kartu su jais: moksleiviai, kurie šeimoje jaučiasi mylimi, daug mažiau vartoja tabaką ir alkoholį. Taip pat vaikų, kurie nevartoja alkoholio, tėvai dažniau žino, kaip jų vaikai leidžia laisvalaikį ir lankosi su vaikais šiems svarbiose varžybose.
"Tėvų pavyzdys moksleivių elgesiui yra itin reikšmingas, tačiau tėvai iki šiol pasyviai bendradarbiauja su mokyklomis, kurios ir įgyvendina tabako, alkoholio ir narkotikų prevencijos programas. Įvertinus situaciją, svarbu didinti tėvų supratimą, koks svarbus vaikams yra jų pavyzdys. Tuo pačiu gilinti mokyklų bendradarbiavimą su tėvais, motyvuojant juos dalyvauti prevencijos programose", - vertindama tyrimo rezultatus sakė "Mentor Lietuva" vadovė Bernadeta Lažauninkaitė.
Tyrime dalyvavo daugiau negu 800 7-8 klasių moksleivių iš 13 Kauno mokyklų, įgyvendinusių prevencinę programą "Gyvai".
Nustatant, kaip kinta mokinių žinios, požiūris ir elgesys, tiriamieji buvo apklausti tris kartus: 2009, 2010 ir 2011 m.

Atgal