VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

06 18. Lietuvos vyrų ir moterų padėties darbo rinkoje atotrūkis mažesnis nei ES vidurkis

Rokas Mačiūnas

Nepaisant Europos Sąjungos (ES) teisės reikalavimo, jog darbo užmokestis už tą patį darbą tiek moterims, tiek vyrams būtų vienodas, praktikoje darbo užmokesčio atotrūkis tarp lyčių egzistuoja visose ES šalyse, o moterų atlyginimai yra vidutiniškai 16 proc. mažesni.
Tokias tendencijas už lyčių lygybę bei moterų padėtį atsakingi ES ministrai aptarė penktadienį Varšuvoje vykusiame penktajame Moterų kongrese.
Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė kongrese skaitydama pranešimą pažymėjo, jog vyrų ir moterų lygių teisių darbo rinkoje klausimą ketinama kelti ir Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai metu.
"Vyrų ir moterų padėties skirtumas darbo rinkoje yra sudėtingas klausimas. Efektyvesnis lyčių lygiateisiškumo užtikrinimas bus viena prioritetinių temų ir Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai metu. Turi būti ieškoma efektyvių institucinių mechanizmų, nuolat kryptingai ir tikslingai siekiama ir Strategijoje "Europa 2020" bei Europos lyčių lygybės pakte nustatytų tikslų", - Varšuvoje sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė.
Kaip teigiama Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pranešime, kongrese pranešimus, be A. Pabedinskienės, skaitė Lenkijos darbo ir socialinės politikos ministras bei Lenkijos vyriausybės įgaliotinė lygioms galimybėms. Kongrese taip pat buvo pristatyta Pasaulio banko analizė apie moterų ir vyrų darbo užmokesčio atotrūkį.
Visgi pastebima, kad Lietuvoje atotrūkis tarp vyrų ir moterų padėties darbo rinkoje nėra toks didelis kaip kitose šalyse. Darbo užmokesčio skirtumas tarp lyčių mūsų šalyje yra mažesnis nei ES vidurkis ir sudaro 11,9 proc. Lietuvoje lyčių užimtumo rodikliai yra beveik lygūs, tik vyrų nedarbas yra šiek tiek didesnis (2012 metais vyrų nedarbo lygis sudarė 15,1 proc., o moterų - 11,5 proc.).
Mūsų šalyje taip pat sparčiai gerėja ir moterų, auginančių vaikus, padėtis. Be to, pastaraisiais metais išaugo moterų politikių skaičius, padaugėjo moterų, užsiimančių smulkiuoju ar vidutiniu verslu, jų daugiau atstovauja ir didelių kompanijų valdybose.

Atgal