VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

10.10. Užimtumo tarnyba: darbdaviai konkuruoja dėl darbuotojų

Registruotas nedarbas šalyje rugsėjį mažėjo 0,9 proc. punkto ir spalio 1 d. buvo 11,3 proc. Tuo pačiu metu pernai darbo neturintys asmenys sudarė 14,1 proc. šalies darbingo amžiaus gyventojų.

Registruotų darbo pasiūlymų rugsėjį buvo 2 proc. daugiau nei rugpjūtį (66,1 tūkst.), nors mėnesio pabaigoje jų sumažėjo iki 22 tūkst., skelbia Užimtumo tarnyba.

Spalio 1 d. šalyje buvo registruota 195,2 tūkst. darbo neturinčių asmenų – 7,6 proc. arba 16 tūkst. mažiau negu prieš mėnesį. Palyginti su 2020 m. spalio 1 d., bedarbių skaičius mažėjo 19,8 proc. arba 48,1 tūkst.

„Darbo rinkoje situacija kol kas nesikeičia – darbo pasiūlymų registruojama daugiau, o darbo ieškančių asmenų mažėja. Kadangi darbdaviams darbuotojų stygius tampa kritiniu, jie pasitelkia ir neįprastus ar seniai užmirštus darbuotojų paieškos būdus“, – sako Užimtumo tarnybos Stebėsenos ir analizės skyriaus vedėja Jurgita Zemblytė.

Daugiausia darbo pasiūlymų buvo registruota sunkiasvorių sunkvežimių ir krovininių transporto priemonių vairuotojams, krovikams, biurų, viešbučių ir kitų įstaigų valytojams, kambarinėms ir pagalbininkams, pardavėjams, virėjams, pakuotojams, dailidėms ir staliams. Palyginti su rugpjūčiu, labiausiai augo apsaugos darbuotojų, betonuotojų, grindų ir plytelių klojėjų, statybininkų montuotojų, dailidžių ir stalių, medienos apdirbimo staklių derintojų ir operatorių poreikis.

Pasak J. Zemblytės, šiandien darbdaviai konkuruoja dėl darbuotojų, o ne atvirkščiai. Greičiau užpildomos darbo vietos, kurias siūlo patikimą reputaciją ar modernią darbo kultūrą turintys darbdaviai, galintys užtikrinti sąlygas darbuotojo profesinei savirealizacijai. Sunkiausia sekasi tiems darbdaviams, kurių darbo vietos grįstos pigia darbo jėga ir sunkiu fiziniu darbu, pastebi Užimtumo tarnyba.

Užimtumas rugsėjį suteiktas 40,9 tūkst. darbo ieškančių asmenų, tai yra 2 tūkst. arba 5,1 proc. daugiau nei rugpjūtį.

Vėl išaugo aktyvių darbo rinkos politikos priemonių populiarumas. Šiomis paslaugomis rugsėjį pasinaudojo 1,2 tūkst. daugiau darbo ieškančių asmenų nei rugpjūtį. Daugiau kaip pusė (52,5 proc.) aktyvios darbo rinkos politikos priemonių dalyvių gavo paramą per remiamojo įdarbinimo priemones, 28,5 proc. suteikta parama mokymuisi.

Rugsėjo mėnesį į Užimtumo tarnybos klientų aptarnavimo skyrius kreipėsi 25,2 tūkst. darbo neturinčių asmenų, tai yra 3,7 tūkst. arba 17,2 proc. daugiau nei rugpjūtį. Palyginti su 2020 m. rugsėju, darbo neturinčių asmenų registravosi 31,6 proc. mažiau.

 

Nors rugsėjį nedarbo rodikliai mažėjo visose šalies savivaldybėse, kurortinio sezono pasekmes jau pajuto Palanga ir Neringa. Čia nedarbas išaugo atitinkamai 1,4 ir 0,9 proc. punkto. Užimtumo tarnybos pateiktais duomenimis, labiausiai registruoto nedarbo rodikliai mažėjo Širvintų (2,1 proc. punkto) ir Pasvalio bei Rokiškio (po 1,8 proc. punkto) rajonų savivaldybėse.

Užimtumo tarnyboje išaugo ir veiklą pagal verslo liudijimus vykdančių asmenų skaičius (11,2 tūkst.), kai rugpjūtį tokių buvo 10,6 tūkst.

Atgal