VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

10.27.Ką reiškia kokybiška kava?

Tie, kas mėgsta kavą žino, kad kokybė yra labai svarbu. Šiuolaikinėje rinkoje itin gausu įvairiausių kavos pakaitalų, kurie ne tik sugadina pačios kavos skonį, bet ir gali atgrasyti nuo kavos gėrimo. Tam, kad nereikėtų susidurti su tokia patirtimi vertėtų atkreipti dėmesį į keletą aspektų, kurie padėtų išsirinkti kokybišką kavą.

Kavos kilmė ir skrudinimo data

Ant kokybiškos kavos pakuotės turi būti nurodytas regionas (arba ūkis), kuriame buvo užauginta jūsų pasirinkta kava. Tai yra lygiai tas pats, kaip ir renkantis vyną, nes skirtingame regione - skirtingas skonis, pavyzdžiui: Pietų Amerikoje užauginta kava turi klasikinį skonį, afrikietiška kava yra vaisiškesnė bei saldesnė, o azijietiška - sunkesnė. Tam, kad būtų galima atrasti savo skonį, vertėtų paragauti skirtingų regionų kavas. 

Skrudinimo data yra vienas iš svarbiausių elementų renkantis kokybišką kavą. Kuo mažiau laiko yra praėję nuo kavos išskrudinimo, tuo ji bus geresnė, nes turės išsaugojusi daugiausiai savo savybių. Idealiausias variantas toks, kad pupelės būtų skrudintos ne seniau nei prieš porą savaičių. Senesnėmis pupelėmis tikrai neapsinuodysite, bet bus mažiau juntamos karamelės natos. 

Skrudinimo tipas

  • Šviesus - šio skrudinimo pupelės turi ryškiausią pirminį skonį bei daugiausiai kofeino. Kavos pupelės yra šviesiai rudos, be jokių riebalinių pėdsakų.
  • Vidutinis - šio skrudinimo pupelės leidžia geriausiai pajusti konkrečios rūšies kavos skonį bei aromatą. Šios kavos skonis yra intensyviausias.
  • Tamsus - šio skrudinimo pupelės yra labai karčios, bet turinčios mažai rūgštingumo. Šio skrudinimo metu unikalus skonis sumažėja, bet pupelės supanašėja. 

Oro vožtuvas

Manoma, skylutė, kuri yra ant kavos pakelio skirta tam, kad būtų galima pajusti būtent tos rūšies kavos kvapą. Tačiau, tai yra netiesa. Ši skylutė yra skirta tam, kad šviežioms pupelėms oksiduojantis ir išskiriant anglies dvideginį, pakelis kuriame jos yra - nesprogtų. Kokybiškos ir geros kavos pakuotė privalo šią oro skylutę turėti. Nesijaudinkite, šis oro vožtuvas yra vienpusis, todėl kavos aromatas niekur nedings ir galės jūs džiuginti išties ilgą laiką.

Atgal