VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

Keliaudami su vaikais į lauką nepamirškite sveikų užkandžių

Sunku būtų pervertinti lauke leidžiamo laiko reikšmę vaikų sveikatai bei gerai savijautai. Iš tiesų, ne tik vaikams naudinga aktyviau pajudėti gryname ore, todėl verta nepraleisti nė vienos progos su visa šeima kuo daugiau laiko pabūti lauke. Net gyvenant mieste galima sugalvoti daug įdomių veiklų – ieškoti smagiausių žaidimo aikštelių, rengti iškylas parke, išlėkti su dviračiais, paspirtukais ar riedučiais, verta nepamiršti ir artimiausių vandens telkinių su paplūdimio pramogomis. Nesvarbu, kur ir kokią veiklą pasirinksite, ji bus ženkliai smagesnė, jei nepamiršite įsidėti gertuvės bei užkandžių dėžutės.

Netikėtai užklupęs alkis yra bene dažniausiai pasitaikanti subjurusios vaikų nuotaikos priežastis. Smagiai leidžiant laiką lauke, viena vertus, paprasta pamiršti atsigerti ar užkąsti, antra vertus – aktyviai judant energijos prireikia išties daugiau. Nemalonių nuotaikų svyravimų galima išvengti išsiugdžius įprotį keliaujant iš namų visada pasiimti maistingų ir gardžių užkandžių. Kiekviena šeima turi savo mitybos taisykles bei prioritetus, todėl tikrai neegzistuoja toks sveikas užkandis, kuris tiktų visiems. Vis tik, galima įvardinti keletą bendro pobūdžio rekomendacijų, kaip atsirinkti maisto produktus, kurie padės išlaikyti puikią nuotaiką, net lauke užsibuvus ilgiau nei planuota.

Negendantys produktai lengviau atlaikys kelionės išbandymus

Lauke su vaikais leidžiamas laikas dažnai būna kupinas nuotykių bei netikėtumų, kurie gali tapti pernelyg dideliu iššūkiu įprastiems užkandžiams. Kuprinėje susitrynusios bandelės, patežusios uogos ar nuo karščio suglebęs sumuštinis nenumalšins alkio, o kaip tik sukels nusivylimą. Į lauką imami užkandžiai turėtų būti atsparūs temperatūros pokyčiams ir sėkmingai atlaikyti kitus kelionės „nepatogumus“. Ypač atidžiai užkandžius reikėtų rinktis vasarą – dešra, kumpelis, lašiša, sūris ir kiti greičiau gendantys produktai verčiau tepasilieka šaldytuve.

Įvertinę įprastų užkandžių atsparumą lauko sąlygoms, esant poreikiui paieškokite jų alternatyvų. Šviežius vaisius ir uogas gali būti patogiau pakeisti džiovintomis ar liofilizuotomis. Jaunesnio amžiaus vaikų ir kūdikių mėgstamos trintų vaisių užkandėlės puikiai tinka ir vyresniems vaikams bei jų tėvams. Vietoj šviežių sūrių, verčiau rinktis tvirtesnius, ilgiau brandintus. Niekada nenuviliantis pasirinkimas yra ir riešutai – jie užtikrintas energijos šaltinis, kuris nėra labai jautrus išorės sąlygoms.

Patogu valgyti net tik prie stalo

Svarstant, ką dėtis į užkandžių dėžutę, svarbu tinkamai įvertinti mažųjų valgytojų įgūdžius bei sąlygas, kuriomis gali tekti užkandžiauti. Verta turėti omenyje, kad parkuose, žaidimo aikštelėse bei kitose arčiau gamtos esančiose vietose dažnai nebūna galimybės nusiplauti rankų. Žinoma, drėgnos servetėlės tokiose situacijose yra nepakeičiamos, vis tik, verčiau nesukurti sau didesnių nepatogumų ir rinktis „švarius“ užkandžius ir vengti tokių, kuriais paprasta išsitepti, apsitrupinti ar išberti.

Jei į užkandžių dėžutę dedate daržoves, verčiau išsyk jas supjaustyti patogiai suimamo dydžio gabalėliais – morkas ir paprikas juostelėmis, agurkus ar kaliaropes griežinėliais, pomidorai verčiau tegul būna vyšniniai.

Vienas iš patogiausiai valgomų užkandžių yra įvairūs javiniai, vaisių bei baltyminiai batonėliai. Šį maistingą užkandį paprasta visada turėti po ranka – rankinėje, kuprinėje ar tiesiog kišenėje. Net ir mažam vaikučiui bus paprasta jį suvalgyti neišsitepant rankučių. Ne mažesnis batonėlių privalumas yra tai, kad jų įvairovė tokia didelė, kad lengva rasti patinkančius kiekvienam šeimos nariui.

Turėkite užkandžių sau ir netikėtai sutiktam draugui

Žaidimų aikštelė ar parkas yra tobula vieta sutikti draugų bei užmegzti naujų pažinčių – juk čia renkasi panašaus amžiaus bei pomėgių vaikai. Atėjus metui pasistiprinti gali būti nelengva atsitraukti nuo bendrų žaidimų arba  kilti nepatogumų vaišintis kitų vaikų akivaizdoje. Nepatogių situacijų išvengsite, jei visada turėsite šiek tiek daugiau užkandžių nei reikia jums ir jūsų vaikams. Suprantama, prieš pasiūlydami pasivaišinti vaiko bičiuliui, visada pasiteiraukite, ar tam neprieštarauja jo tėvai.

Mėgstantiems aktyviai leisti laiką gamtoje tenka patirti ir išbandymų, kuomet ne visi šeimos nariai turi pakankamai kantrybės bei jėgų įveikti numatytą žygio maršrutą. Nedideli gardūs apdovanojimai gali ne tik sugrąžinti jėgas, bet ir motyvuoti įveikti iškilusius sunkumus. Kaip tik todėl greta maistingų užkandžių verta turėti ir šiek tiek skanėstų. Tai gali būti pilno grūdo sausainiai, vaisiniai guminukai be pridėto cukraus ar kitos sveikesnės įprastų saldainių alternatyvos.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Atgal