VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

2022.05.07. „Mes iš Ukrainos!“ – bendras lietuvių ir ukrainiečių žurnalistų laikraštis

Vytautas Žeimantas

 

Dienos šviesą išvydo laikraštis ukrainiečių kalba „Ми з України!" (Mes iš Ukrainos!). Tai specialus leidinys, kurio iniciatoriai yra Lietuvos žurnalistų sąjunga ir Ukrainos nacionalinė žurnalistų sąjunga.

Kaip karas prieš Rusijos okupantus suvienijo ukrainiečius. Kaip juos palaiko visas pasaulis ir kas labiausiai padeda pabėgusiems nuo karo baisumų ukrainiečiams. Kaip žurnalistai, kitų kūrybinių profesijų žmonės tampa kariais arba jungiasi į savanorių centrus – apie tai ir kitką – dabar galima perskaityti specialiame laikraštyje „Mes iš Ukrainos!"

Laikraščio „Mes iš Ukrainos!“  pirmas puslapis

Unikalaus žurnalistinio projekto autoriai yra žurnalistai iš Vilniaus, Klaipėdos ir įvairių Ukrainos vietų.

„Tarp baisių žinių, kurios ateina iš Ukrainos, ateina žinios apie televizijos bokštų ir redakcijų patalpų bombardavimą, apie mirtinai pavojingą žurnalistų darbą. Čia aš prisimenu 1991 metų sausį, kai tas pats Kremlius, tada vadintas sovietiniu, bandė nuslopinti Lietuvos, paskelbusios savo nepriklausomybę, balsą, – rašo vilnietis žurnalistas Domas Šniukas. – Maskva prieš 32 metus nenorėjo duoti laisvę Lietuvai, kaip ir dabar – Ukrainai. Kai politinė demagogija, grasinimai nesuveikė, pasiuntė armiją"... Bet, sako autorius, „Koks bebūtų Rusijos apetitas, jos propaganda, Ukraina nugalės, o jos žurnalistika aukso eilutėmis bus įrašyta į istoriją, kuri dabar rašoma."

Be to, Lietuvos kolegos laikraštyje pasakoja apie didelę paramą, kurią mūsų šalis teikia ukrainiečiams, padeda jų šeimoms su vaikais, renka humanitarinę pagalbą.

„Rytas prasideda malda už Ukrainą, diena baigiasi malda už Ukrainą", – rašo klaipėdietė žurnalistė Jūratė Mazajeva.

Apie tai, kaip Ukrainos žurnalistai ima į rankas ginklus, kad apgintų savo miestus, kaip žmonės įvairiuose miestuose susivienija savanorių būstinėje – Ukrainos kolegų iš įvairių šalies dalių publikacijose.

Charkovo žurnalistės  – dvi jaunos motinos, kurios nuo pirmųjų dienų buvo priverstos slėptis nuo apšaudymų metropolitene, sugebėjo per kelias valandas koordinuoti žurnalistus, tinklaraštininkus, savanorius, kad kiekviena iš jų kovotų savo fronte – skelbtų patikimą informaciją, kovotų su klastotėmis ar rinktų humanitarines atsargas.

Zaporožėje žurnalistai atidarė savanorių centrą, kuris renka lėšas kariuomenės įrangai bei technikai ir jau perdavė gynėjams kelis šimtus neperšaunamų liemenių. Ivano–Frankivske – siuva miegmaišius. Kirovogrado regione žurnalistai pynė tinklus ir ruošė maistą kariams...

Ir visa tai, apie šią vienybės galią galima paskaityti laikraščio "Mes iš Ukrainos!" puslapiuose.

Ivankivo bendruomenės seniūnaičiai džiaugiasi tokia netikėta dovana jiems ir jų kaimų gyventojams – laikraščiu „Mes iš Ukrainos!“

Beje, laikraščio pavadinimas nėra atsitiktinis. Frazė, kurią savo vaizdo kreipimesi į bendrapiliečius pirmą kartą pasakė Nikolajevo srities karinės administracijos vadovas Vitalijus Kimas, jau tapo simboline. Ją ukrainiečiai dabar naudoja vietoj sveikinimo, su ja pradėjo gaminti sportinius marškinėlius, puodelius ir net  įdėklus, skirtus pasams. O pats Vitalijus Kimas tapo „siaubingo karo superžvaigžde", – rašo žiniasklaida. Publikacija apie jį yra šio laikraščio puslapiuose. Kaip ir apie kitą legendinės frazės „Rusijos karinis laivas, eik  nach..." – jūrų pėstininką Romaną Gribovą.

Be to, iš laikraščio skaitytojai galės sužinoti, kaip organizuoti finansinę paramą šalies viduje perkeltiems asmenims, kaip elgtis, kai mieste nėra ryšio, ką daryti apšaudymo metu ir kaip padėti sau ligos atveju, jei netoliese nėra gydytojo ...

„Šis laikraštis – dovana Ukrainos skaitytojams iš mūsų kolegų lietuvių, – sako Ukrainos nacionalinės žurnalistų sąjungos pirmininkas Sergejus Tomilenko. – Mes esame dėkingi už Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininko Dainiaus Radzevičiaus ir almanacho „Žurnalistika" redaktorės iš Klaipėdos Jolantos Beniušytės iniciatyvą. Mūsų bendras laikraštis yra tiesioginis veiksmingų žurnalistinių brolijų įrodymas. Šis leidinys yra apie ukrainiečių tvirtybę, kaip mus palaiko pasaulis ir, žinoma, apie mūsų Pergalę!"

„Žurnalistikoje visos žmonių gyvenimo detalės yra svarbios. Tačiau svarbiausia yra suprasti, kad žmogaus gyvenimas ir laisvė yra pagrindinis žurnalistikos objektas. Štai kodėl mes esame kartu su savo kolegomis iš Ukrainos. Juk jie yra už laisvų savo šalies ir viso pasaulio žmonių gyvybes", – sako Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius.

Specialus laikraščio „Mes iš Ukrainos!" numeris buvo atspausdintas Lvive 80 tūkstančių egzempliorių tiražu. Jis platinamas visoje Ukrainoje.

„Mūsų Ivankivo bendruomenė apima 81 gyvenvietę, ji didžiausia Ukrainoje ir Kijevo srityje. Pirmąsias 35 karo dienas praleidome okupuoti rusų užpuolikų. Tai buvo visiškos žmonių izoliacijos laikotarpis, nuo informacijos iš „didžiosios Ukrainos žemės“, įskaitant ir oficialią. Juk okupantai greitai mums atjungė elektrą, mobilųjį ryšį ir internetą, vandentiekį. Tokiomis sunkiomis sąlygomis mano tautiečiai siekė bet kokios tikros informacijos apie padėtį Ukrainoje ir pasaulyje. Todėl mielai pasidžiaugėme, kad išvijus okupantus buvo atnaujintas leidimas vietinio rajono laikraščio „Tribuna praci“, (Darbo tribūna) kuriam vadovauju beveik 37 metus. Mūsų žmonės labai apsidžiaugė ir kai pasirodė specialus laikraštis „Mes iš Ukrainos!“  Jis buvo mielai skaitomas visose gyvenvietėse. Kai ką iš jo perspausdinsime ir į vietinį laikraštį, – sako Ivankivo laikraščio redaktorius Pavlo Smovž‘as. –  Manau, kad šis projektas turėtų būti tęsiamas viso karo Ukrainoje metu. Objektyvi, subalansuota informacija apie situaciją skirtinguose mūsų šalies regionuose, apie savanorių veiklą, skirtingų žmonių požiūrį į įvykius, aktualius patarimus  – visa tai šiandien yra informacinio karo elementai. Kuriame mes tikrai laimėsime!“

Dalis šio laikraščio tiražo greitai pasieks ir Lietuvą. Jis bus platinamas tarp čia gyvenančių ukrainiečių.

 

Atgal