VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

12 13. Apklausa: nedarbas - sparčiausiai auganti baimė pasaulyje

Kipras Zajankauskas

Nedarbas - sparčiai auganti baimė pasaulyje, parodė "BBC World Service" organizuota apklausa, kurioje dalyvavo 11 tūkst. žmonių iš 23 šalių.

 Kasmet atliekamos apklausos "The World Speaks" ("Pasaulis kalba") autoriai pateikė respondentams nerimą keliančių temų sąrašą ir klausė, kuri iš jų buvo dažniausia pokalbių tema draugų ar šeimos rate pastarąjį mėnesį.

 Korupcija ir skurdas ir šįkart užėmė aukščiausias pozicijas, tačiau nedarbą paminėjo 18 proc. apklaustųjų - 6 kartus daugiau nei 2009 metais, kai buvo atliktas pirmasis toks tyrimas.

 Apklausą atliko "Globescan", remdamasi liepą-rugsėjį surinktais duomenimis.

 Padidėjęs susirūpinimas dėl nedarbo pastebėtas visose apklaustose šalyse, nors nustatyta, kad korupcija - aktualiausia tema visame pasaulyje, kelianti didžiulį nerimą.

 Beveik ketvirtadalis apklaustųjų šia tema vienaip ar kitaip diskutavo per pastarąsias keturias savaites.

 Antroje sąrašo pozicijoje atsidūrė skurdas. Kas penktas respondentas pastaruoju metu pasirinkdavo šią nerimą keliančią pokalbių temą.

 Susirūpinimo dėl nedarbo mastas įvairiose šalyse kiek skiriasi, rodo apklausos rezultatai.

 Sąrašo viršuje - Ispanija; 54 proc. apklaustųjų pripažino pastaruoju metu daug kalbantys šia tema, tuo tarpu praėjusių metų apklausoje susirūpinimą šia tema išskyrė trečdalis BBC apklausos dalyvių.

 Ispanija - viena iš euro zonos šalių, smarkiausiai drebinama skolų krizės. Joje nedarbas jaunimo grupėje sudaro per 40 proc.

 Gana, Meksika, Nigerija ir Turkija buvo vienos iš tų šalių, kur ši tema ypač aktuali; trečdalis ar daugiau apklaustųjų teigė pastaruoju metu daug diskutavę šia tema.

 Naujausi rezultatai rodo, kad skirtinguose regionuose temos, keliančios didelį susirūpinimą, skiriasi.

 Jungtinėse Valstijose, Prancūzijoje ir Japonijoje - visose turtingose išsivysčiusiose ekonomikose - pasaulio ekonomikos būklė buvo viena aktualiausių temų.

 Tuo tarpu apie korupciją dažniausiai diskutuojama Nigerijoje, Indijoje, Turkijoje, Indonezijoje, Nigerijoje ir Peru. Šios besivystančios šalys garsėja prasta reputacija valdymo ir verslo skaidrumo sferoje.

 Kitoje besivystančių šalių grupėje, tarp jų Kinijoje, Rusijoje, Kenijoje ir Filipinuose, pagrindinė pokalbių tema - augančios maisto ir energijos kainos.

 O Lotynų Amerikoje, ypač Brazilijoje, Ekvadore ir Meksikoje, labai daug diskutuojama nusikalstamumo ir smurto temomis.

 Apie klimato kaitą labai daug kalbama tik Vokietijoje ir Didžiojoje Britanijoje, kai praėjusių metų apklausoje ši tema užėmė pirmą poziciją dešimties šalių apklausose.

Atgal