VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

2023.10.25. Deginta mediena interjere – kokiomis savybėmis ji pasižymi?

https://media.istockphoto.com/id/1276964853/photo/burnt-wooden-board-texture-sho-sugi-ban-yakisugi-is-a-traditional-japanese-method-of-wood.jpg?s=612x612&w=0&k=20&c=9Xpk5lP7aQPd7S-2qgIcee0XNWEJYRCQ7kgPthLcxoY= 

 

Natūrali mediena yra gana brangi, tačiau itin populiari medžiaga. Ir visai nieko keisto – jos apdirbimo galimybės yra itin plačios, todėl platus ir panaudojimo spektras. Natūralus medis yra naudojamas vidaus ir fasado apdailai, baldų gamybai ir objektų, esančių lauke, statybai. Taip pat natūrali mediena yra gana kaprizinga ir reikalaujanti ypatingos priežiūros. Siekiant pagerinti jos dekoratyvinę išvaizdą ir atsparumą senėjimo procesams bei kitiems veiksniams, ši medžiaga yra deginama. Taip, jums nepasirodė.

Deginta mediena – privalumai ir trūkumai

Deginta mediena keičia ne tik savo išorinę išvaizdą, bet ir savybes būtent dėl specialaus jos apdorojimo ugnimi. Ji gali suteikti kambariui, kuriame yra pritaikoma, ypatingo žavesio ir išskirtinumo.

 

Tokia mediena yra svarbi tiek vidaus, tiek išorės apdailoje. Gaminio universalumas leidžia dizaineriams bei architektams įgyvendinti drąsiausias ir unikaliausias idėjas.

Pagrindiniai privalumai ir ypatingos savybės, kurias suteikia degintas medis

 

  • Medžiagą galite apdeginti tiesiog patys namuose. Tačiau jums reikia detaliai susipažinti su šia medžio apdirbimo technologija, pasiruošti medžiagas ir įrankius. Tačiau norintiems sutaupyti finansiškai ir laiko atžvilgiu, rekomenduojame pasikliauti specialistų patirtimi ir įgūdžiais, nes namuose degintos lentos nebūtinai virs ilgaamžia statybine medžiaga.

 

  • Tokiu būdu apdorota medžiaga yra atspari ugniai. Jei papildomai naudosite tinkamą impregnavimo priemonę, gaisro pavojus sumažės iki visiškai minimalaus lygio.

 

  • Degimo metu celiuliozės komponentai sunaikinami. Būtent celiuliozė sudaro palankią terpę įvairiems patogeniniams mikroorganizmams vystytis. Sudegusi mediena nėra jautri pelėsiams, vabzdžiams ir kitiems kenkėjams.

 

  • Kitas didelis privalumas – giroskopinių savybių padidėjimas.

 

  • Deginant medieną yra prailginamas medžiagos tarnavimo laikas. Dėl papildomų impregnavimų ir apsauginių dangų tokia mediena geriausiai tinka statyboms ir baldų gamybai. Tai pagerina ne tik atsparumą dilimui, bet ir paverčia lentas ilgaamžiškomis.

 

  • Ugnimi apdorota mediena daug geriau išlaiko šilumą.

 

  • Be jokios abejonės tokia mediena pasižymi originalia išvaizda ir neįprasta tekstūra. Unikalios dekoratyvinės savybės reiškia, kad ją galima naudoti praktiškai bet kokiam tikslui.

 

Vienintelis trūkumas yra tai, kad medienos deginimas yra gana daug darbo reikalaujanti užduotis, jei ketinate tuo užsiimti patys savarankiškai. Namuose nebus galimybių naudoti pramoninių sprendimų, o tai reiškia, kad kiekvieną lentą teks išdegti, valyti ir apdoroti savo pačių rankomis.

Ar svarbi medienos rūšis?

Lentų deginimui gali būti naudojama bet kokia mediena. Tačiau populiaresnės yra neįprastos ir savitos tekstūros rūšys. Japonai – šio medienos apdirbimo būdo išradėjai – iš pradžių naudojo kedrą. Eglės, pušies bei maumedžio lentos yra ne mažiau populiarios ir pasižymi didelėmis dekoratyvinėmis savybėmis.

 

Kokią medienos rūšį pasirinksite jūs – priklausys nuo jūsų turimo biudžeto ir norimo rašto, nes kiekviena medžio rūšis yra savita ir demonstruojanti vis kitokį raštą.

 

Rinkoje galite rasti daug įvairiausių pasiūlymų, tad galite išsirinkti sau patraukliausią pasiūlymą.

Atgal