VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Vyr. redaktoriaus straipsniai

2012 01 27. Manipuliacijų rotacija

Algirdas Pilvelis
Drąsa brandina laisvę. Šakėmis iškąstas dangaus skliautas. Nusikaltimai žmoniškumui. Sąmoningai iš pasalų naikinama laisvė. Sunkūs kaltinimai OMONUI. Neskaidrus „stabilumas“ valdžioje. Dėl netikusios valdžios politikos kaltinami žmonės, kurie iš tikro apgaudinėjami partijų. Klastojama teisybė. Pakertamas pasitikėjimas, prarandama viltis. Valdžios sluoksniai pūliuoja.
Tautą lyg beržą plėšo atšiaurios vėtros. Trokštama gyventi bent kiek geriau. Bet viskas spraudžiama į rėmus. Viliamasi, kad nauji Seimo rinkimai paveiks ekonomiką. Gal esu perpūstas. Ne, netikiu.
Lietuvai apsisprendus  tapti Europos Sąjungos  šalimi, jai esant NATO aljanse, savo artimųjų būrelyje pranašavau  Europos  Sąjungos griūtį po 20 metų, nes per daug apžiojo Vokietijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Italijos, Ispanijos ekonomikos. Dviejų Europos Sąjungos polių  susipriešinimas kaskart labiau ryškėja, pasigirsta nedviprasmiškų balsų.
Didžiausia ES klaida buvo  Rytų Europos šalių  įsileidimas. Lietuva, Latvija, Estija, 2004 m. gegužės 1 d. įstojusios į ES, tapo tik platesnės rinkos teritorija. Užplūdo prekės, prigrūstos žalingos chemijos. Dar keli žingsniai - ir  Lietuvą apglėbs Gaspromas ir įtrauks į Rusijos platybes. Ar Lietuvai dėl to bus geriau? Naftos ir dujų kaina Maskvoje ir visuose Rusijos regionuose  per pusę mažesnė.
Lietuvos valdžia susirgo „grybo manija“, valdininkai kraunasi turtus, apsimetama, kad dirbama tėvynei, bet žmonės už valdžios kabinetų sienų braido skurde. „Sumodeliuota“ nelogiška  Lietuva. Klestinčios korupcijos imasi  premjeras, Prezidentė, Seimas (taip jie kalba), bet ar iš tikro tikimasi pažaboti korupciją, jei vieningai veikiant atimama iš ubago lazda, kaip lietuviai sakydavo baudžiavos laikais. Savotiška baudžiava kartojasi XXI amžiuje. 1999 metais  parašiau ir išleidau knygą. Koks milžiniškas skirtumas tarp 1999 metų ir šiandienos – valdininkai, palyginti su anuo laikotarpiu, gauna apie 10 kartų didesnes algas. Seimo narys tada pats  vykdavo į susitikimus su rinkėjais, dabar jis turi tris patarėjus ir kiekvienam iš jų atseikėjama didesnė alga negu 1999 metais Seimo nariui.
Kalbama,  kad Baltarusijoje, palyginti su anais 1999 metais, atlyginimai padidėję maždaug 20 kartų. Pensininkai  neturį didelių problemų, niekas nerenkąs konteineriuose išmesto maisto likučių. Penkios didžiulės statybos Lietuvos kompanijos dirba Minske ir kituose Baltarusijos miestuose, jų darbininkai bei darbuotojai gauną  maždaug 2000 litų atlyginimą per mėnesį. Normuotos 8 darbo valandos, neleidžiama dirbti išeiginėmis ir viršvalandžių.
Man ir dabar netelpa į galvą, kodėl  valdžia  nusprendė stabdyti Lietuvos vystymąsi. Juk  iki Kovo 11-osios akto paskelbimo mes tvirtai pirmavome. Mūsų žemės ūkis, pramonė buvo lyginama su Demokratinės Vokietijos pasiekimais. Geras Lietuvos vardas buvo žinomas. Kaunas buvo techninės inteligentijos miestas. Ekonomika  augo ir skurdo požymių nebuvo matyti.
Kaip Lietuva praskolinta užsienio bankams už didžiules palūkanas, vargu ar viską žino net Statistikos departamentas, nes vieną kartą kalbama apie vieną sumą, kitą – apie kitokią. Iš tokios valstybės valdžios politikos  pelnosi svetimų valstybių, Skandinavijos bankai, veikiantys Lietuvoje. O pensijos visą savo amžių dirbusiems žmonėms mokamos varganos.  Kodėl tokie prioritetai ir politika? Gal kad reikėjo uždaryti rusišką  „Snoro“ banką? Negalvota apie bedarbius. Supriešinami žmonės, ten laikę savo indėlius. Tačiau  šiandien Lietuva turėtų būti vieninga, sąžininga. Reiktų vadovautis patarle: „Devynis kartus atmatuok, dešimtą kirpk.“

Atgal