VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

06.18. Valstybės kontrolė Ignalinos atominės elektrinės eksploatavimo nutraukimo procesui turi pastabų

Ignalinos atominės elektrinės eksploatavimo nutraukimo procese yra tobulintinų veiklų: elektrinės uždarymo darbai ne visada atliekami laikantis grafiko, o giluminio atliekyno įrengimui būtina užsitikrinti reikiamus finansinius išteklius, rodo Valstybės kontrolės audito „Ignalinos atominės elektrinės eksploatavimo nutraukimo procesas“ rezultatai.

„Lietuva pagal stojimo į Europos Sąjungą sutartį yra įsipareigojusi nutraukti Ignalinos atominės elektrinės eksploatavimą – sustabdyti jos veiklą, išmontuoti įrenginius, sutvarkyti radioaktyviąsias atliekas ir nugriauti pastatus. Tai planuojama padaryti iki 2038 m. ir, numatoma, kainuos 3,3 mlrd. Eur, todėl svarbu laiku valdyti projektų eigoje kylančias rizikas ir atsakingai planuoti finansinius išteklius. Preliminariais skaičiavimais dar 2,5 mlrd. Eur reikės ilgaamžių radioaktyviųjų atliekų galutiniam sutvarkymui įrengiant giluminį atliekyną“, – sako Tadas Čiblys, Valstybės kontrolės Ekonomikos audito departamento vyriausiasis valstybinis auditorius.

 Ignalinos atominė elektrinė

Visos radioaktyviosios atliekos, įskaitant ir susidarančias įgyvendinant Ignalinos atominės elektrinės  eksploatavimo nutraukimą, yra sudedamos į atitinkamas saugyklas bei atliekynus ir ten saugomos. Pasibaigus saugyklų eksploatavimo laikui, ilgaamžės radioaktyviosios atliekos turėtų būti perkeltos į giluminį atliekyną, kurį planuojama įrengti iki 2067 m. Svarbu laiku jį įrengti, nes, pasibaigus ilgaamžių radioaktyviųjų atliekų saugojimui laikinose saugyklose, jų perkėlimas į naujus laikinuosius konteinerius gali papildomai kainuoti apie 1,1 mlrd. Eur. Būtina atsakingai planuoti ir užsitikrinti giluminio atliekyno įrengimui būtinus išteklius, kad numatyti darbai būtų įgyvendinami laiku efektyviai naudojant lėšas.

Įgyvendinus šio Valstybės kontrolės audito rekomendacijas, bus patobulintas eksploatavimo nutraukimo projektų valdymo procesas ir tinkamai ruošiamasi giluminio atliekyno įrengimui.

 

 

Atgal