VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

07.10. Migrantai atvyksta iš "Šiaurės trikampio"

Žygimantas Mauricas

Ekonomistas

Ne tik Lietuva, bet ir JAV šiuo metu patiria nelegalių migrantų krizę. Migrantų, nelegaliai kertančių JAV - Meksikos sieną, skaičius šiais metais yra didžiausias per 20 metų, o didžioji dalis jų atvyksta iš taip vadinamojo "Šiaurės trikampio": Gvatemalos, Hondūro ir Salvadoro. Pagrindinės migravimo priežastys yra ekonominės, nes "Šiaurės trikampio" šalys yra net 15-25 kartus skurdesnės nei JAV (ir apie 5-8 kartus skurdesnės nei Lietuva žr. grafiką), tačiau emigraciją iš "Šiaurės trikampio" šalių taip pat skatina gangsterių siautėjimas (Salvadoras pirmauja pasaulyje pagal nužudymų skaičių vienam gyventojui), korupcija, pajamų ir turto nelygybė bei menkas išsilavinimo lygis. Šios šalys gyvena panašiai, kaip Lietuva gyveno 1990-ųjų pradžioje, o pagrindinis gyventojų laisvalaikio užsiėmimas yra muilo operų žiūrėjimas apie turtingą "verslininką" (su neaiškia pinigų kilme) ir neturtingą, bet gražią, jo pasiją. Be to, pastarąjį dešimtmetį BVP vienam gyventojui šiose šalyse augo lėčiau nei JAV, o šios krizės metu atotrūkis dar labiau išaugo, tad "Šiaurės trikampio" šalių gyventojai praranda bet kokią viltį ir stengiasi visomis išgalėmis evakuotis iš skęstančio laivo, baimindamiesi, kad jų šalis gali ištikti Haičio likimas*.

Nepaisant mažo šių šalių ploto, jose gyvena gana daug gyventojų - 33 milijonai t.y. kone tiek pat, kiek šiaurinėje JAV kaimynėje Kanadoje, tad potencialas nelegaliai migracijai į JAV yra nemažas (be to, per šias šalis į JAV migruoja ir kitų pasaulio šalių piliečiai pvz. iš Sudaro, Eritrėjos, Somalio ar Bangladešo žr. https://www.youtube.com/watch?v=CTYNGzKIh1s). Migrantų srautas į JAV išaugo šių metų pradžioje J. Bidenui įšaldžius sienos su Meksika statybą bei atšaukus nepaprastąją padėtį pasienyje su Meksika (tai buvo neteisingai suprasta kaip nelegalios migracijos taisyklių švelninimas). Visgi, kovo mėn. J. Bidenas pasakė, kad migracijos politika nesikeičia ir sieną nelegaliai kirtę migrantai bus išsiųsti atgal ("don't come": https://www.youtube.com/watch?v=s0UzzYzgo4A), o birželio mėn. JAV viceprezidentė K. Harris, nuvykusi į Gvatemalą, net du kartus pasakė "do not come" https://www.youtube.com/watch?v=bpGitFIzamQ, bei pažadėjo paremti "Šiaurės trikampio" šalis finansiškai, kad sumažėjų šių šalių gyventojų paskatos emigruoti į svajonių Ameriką. Rekomenduoju pasižiūrėti šį dokumentinį filmą apie jaunos gvatemaliečių poros pavojingą kelionę per nesvetingą Meksiką į išsvajotąją Ameriką: https://www.youtube.com/watch?v=9hF5azY5lq4&t=1496s

p.s. įdomu tai, kad Salvadoras tapo pirmąją pasaulyje valstybe, įteisinusią bitkoiną kaip oficialią šalies valiutą (Salvadoras neturi savo valiutos ir nuo 2001 metų naudoja JAV dolerį).

* Haitis kenčia nuo perteklinio gyventojų skaičiaus, dirvožemio nualinimo, miškų kirtimo, korupcijos, nusikalstamumo ir t.t. Haityje kurio plotas yra 2.5 karto mažesnis nei Lietuvos, gyvena net 11 milijonų gyventojų, o BVP vienam gyventojui yra net 11 kartų mažesnis. Be to, Haičio BVP vienam gyventojui per pastarąjį dešimtmetį sumažėjo (retas atvejis). Suveskite į Google Haiti Dominican Republic border - matosi skirtumas iš kosmoso.

 

Atgal