VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

10.23. Vyriausybė iš esmės pritarė pataisoms dėl Užsieniečių teisinės padėties, keičiasi tik apskundimo tvarka

Vyriausybė pritarė beveik visoms Vidaus reikalų ministerijos (VRM), siūlomoms pataisoms dėl Užsieniečių teisinės padėties įstatymo (UTPĮ), išskyrus siūlymą dėl ikiteisminės apskundimo tvarkos. Nuspręsta atsisakyti ikiteisminės nagrinėjimo tvarkos ir nustatyti, kad sprendimus dėl prieglobsčio nesuteikimo bus galima skųsti dviem teismams, tokia pačia tvarka bus skundžiami sprendimai dėl grąžinimo, išsiuntimo ir draudimo atvykti. Naujausiomis pataisomis siūloma tobulinti prieglobsčio nagrinėjimo procedūras ekstremaliosios situacijos laikotarpiu. Vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės teigimu, tai kompromisinis variantas, leidžiantis suderinti šalies nacionalinio saugumo interesus ir atliepiantis migrantų teisių aspektus.

„Pasibaigus šešių mėnesių pasienio procedūros terminui siūloma dėl kiekvieno migranto apgyvendinimo ir judėjimo teisės spręsti individualiai. Priimant sprendimą dėl  judėjimo apribojimo – įsitikinti ar  nėra pabėgimo pavojaus ar migrantas nekelia grėsmės valstybei. Šioje situacijoje svarbu atliepti žmogaus teisių lūkesčius, bet kartu užtikrinti nacionalinių interesų saugumą. Tarptautinė bendruomenė turi aiškiai matyti, kad Lietuva gerbia žmogaus teises ir laikosi tarptautinių įsipareigojimų, bet kartu turime apsaugoti mūsų piliečius nuo galimų pavojų“, – teigia vidaus reikalų ministrė.

Lietuvą ištikus migracijos krizei, UTPĮ jau taisytas skubos tvarka kelis kartus. Ankstesnėmis pataisomis buvo nustatytas šešių mėnesių pasienio procedūros terminas. Šiuo laikotarpiu neteisėtai sieną kirtusiam asmeniui suteikiamos apgyvendinimo ir kt. bazinės paslaugos, tačiau kol sprendžiama dėl jo teisinės padėties, apribojamas jo judėjimas.Iš viso nuo metų pradžios iš Lietuvos išsiųsta 260 neteisėtų migrantų. Šiuo metu išsiuntimo iš šalies laukia 414 neteisėtų migrantų, kurių prieglobsčio prašymai nebuvo tenkinti ir apskundimo procedūros jau atliktos.

Pataisoms dar turi pritarti Seimas.

 

Atgal