VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

12.09. A. Ramanausko-Vanago gimtinėje Niu Britene atidengta atminimo lenta

Šv. Andriejaus bažnyčioje Niu Britene (New Britain), Lietuvos partizano Adolfo Ramanausko-Vanago gimtinėje, atidengta atminimo lenta.

Generalinis konsulas Niujorke Vaclovas Šalkauskas kartu su Konektikuto lietuvių bendruomene šv. Andriejaus bažnyčioje Niu Britene (New Britain), Lietuvos partizano Adolfo Ramanausko-Vanago gimtinėje, atidengė atminimo lentą, skirtą Lietuvos didvyrio atminimui.

Generolui Adolfui Ramanauskui-Vanagui pagarbą atidavė Lietuvos gynybos atašė Generolas Modestas Petrauskas: „Niu Briten gali didžiuotis, kad toks didis žmogus gimė šioje bendruomenėje”.

 

A. Ramanausko-Vanago gimtinėje Niu Britene atidengta atminimo lenta. mfa.lt nuotr.

Generalinis konsulas Vaclovas Šalkauskas pasidžiaugė, kad Alytuje, kur mokytoju dirbo Adolfas Ramanauskas, yra jo vardo mokykla, o ir pats konsulas mokėsi šioje mokykloje: „Tautos atmintis neleido ištrinti savo didvyrių. Dainavome liaudies dainas ir tik vėliau supratome, kad tai partizanų dainos.“

Bendruomenės vadovė Diana Norkienė perdavė sveikinimo žodžius nuo Adolfo Ramanausko dukrytės Auksutės Ramanauskaitės-Skokauskienės bei prisiminė, kad 1918 m. kovo 6 dieną Niu Britene išeivių iš Lietuvos šeimoje gimė berniukas, kuris šioje bažnyčioje buvo pakrikštytas Adolfo vardu.

Kaip liudija archyvai, retas partizanas buvo tiek kankintas kaip Adolfas Ramanauskas – budelių egzekucijos tęsėsi beveik metus ir 1957 m. lapkričio 29 d. Vilniuje įvykdytas mirties nuosprendis.

Susitikimo metu rodytas V. Landsbergio filmas „Vanago portretas” dar giliau atskleidė Vanago asmenybę, meilę ir pasiaukojimą tėvynei.

Atgal