VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

12.16. Restauruoti apdegę Lietuvos komunistų partijos (ant SSKP platformos) ir kitų prosovietinių organizacijų dokumentai

Lietuvos ypatingasis archyvas įgyvendino Lietuvos kultūros tarybos finansuotą projektą, per kurį buvo restauruoti apdegę Lietuvos Nepriklausomai valstybei priešiškų prosovietinių organizacijų 1990–1991 m. dokumentai.

Šiuos dokumentus, žlugus 1991 m. rugpjūčio pučui Maskvoje, platformininkai, stengdamiesi sunaikinti padarytų nusikaltimų įrodymus, bandė deginti Lietuvos komunistų partijos centro komiteto rūmų (dabar – Gedimino pr. 9, Vilniuje) vidiniame kieme.

Restauruoti apdegę Lietuvos komunistų partijos (ant SSKP platformos) ir kitų prosovietinių organizacijų dokumentai. Lietuvos ypatingojo archyvo nuotr.

Lietuvos Respublikos atstovams įžengus į rūmus, buvo surinkti visi darbo kabinetuose ir kitose patalpose rasti dokumentai, kurių nespėta sunaikinti.

Siekiant surinkti kuo daugiau įrodymų apie nusikalstamą platformininkų veiklą, iš laužavietės taip pat buvo surinkti visi nespėję sudegti dokumentai ar jų fragmentai.

Laužavietėje rasti dokumentai buvo itin blogos fizinės būklės: smarkiai apdegę, tekstas vietomis sunkiai įskaitomas.

2021 m. Lietuvos kultūros tarybai skyrus finansavimą, prasidėjo dokumentų restauravimas. Lietuvos centrinio valstybės archyvo restauratoriams pavyko sustabdyti apdegusių dokumentų dalių trupėjimą ir nykimą.

Restauruotuose dokumentuose atsispindi antivalstybinė LKP (SSKP) ir kitų prosovietinių organizacijų veikla, Lietuvai priešiškų SSRS politinių jėgų pastangos smurtu sunaikinti Lietuvos Nepriklausomybę.

Dokumentai yra itin svarbūs dabar, užkardant grėsmes Lietuvos nacionaliniam saugumui, kylančias dėl Rusijos ir Baltarusijos vykdomo hibridinio ir duomenų karo, paneigiant iš Rytų sklindančią propagandą, tendencingai interpretuojančią Lietuvos valstybingumo atkūrimo procesus ir 1991 m. sausio įvykius.

Atgal