VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2022.03.03. Vidurdienį Europos bažnyčių parapijose skambės varpai už Ukrainą

    Europos katedrų statytojai kviečia skambinti varpais. Solidarizuojantis su Ukraina kovo 3 d. 12 val. (Vakarų Europos laiku) skambės bažnyčių varpai.

    Kreipimosi tekstas: „Mes, didžiųjų Europos katedrų statytojų bendruomenė – nuo Norvegijos iki Maltos  ir nuo Ispanijos iki Ukrainos – vykstant karui Ukrainoje nenorime tylėti“. Pasak kreipimosi autorių, varpų skambėjimas yra solidarumo ženklas su žmonėmis, kurie nuo pat Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios baiminasi dėl savo gyvybės. „Europa dega“. Varpai taip pat yra gedulo ir maldos už kenčiančius nuo karo išraiška.

Daniel Karmann, dpa (Symbolbild)

Į šį kvietimą atsiliepė nemažai Vokietijos parapijų. Kelno katedroje varpai skambės septynias minutes. Bet Vokietijos katalikų vyskupų konferencija nepaskelbė kreipimosi į visas šalies bažnyčias.

    Vyskupų konferencijos atstovas pasakė, jog kiekviena parapija pati turi apsispręsti.   Vokietijos evangelikų bažnyčios taip pat yra tos nuomonės, jog ši akcija yra atskirų apskričių ir parapijų bažnyčių, o ne Vokietijos Evangelikų Bažnyčios reikalas.

 Antai Acheno vyskupija nėra numačiusi visuotinio dalyvavimo akcijoje. Miunsterio vyskupijoje  skambinimas solidarumo varpais paliekamas parapijų iniciatyvai. Bavarijoje skambės Miuncheno, Regensburgo, Viurcburgo ir Pasau katedrų varpai. Kai kuriose  Vokietijos bažnyčiose dar išvakarėse po kelias minutes skambėjo varpai.

Atgal