VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

5 kriterijai ieškantiems saugaus fizinio serverio talpinimo

Kuriate kone neribotų išteklių ir padidinto saugumo reikalaujantį skaitmeninį projektą? Tuomet, tikėtina, svarstote apie fizinius serverius (dar vadinamus dedikuotaisiais). Serverių nuomos ekspertai šiandien siūlo kelis populiarius pasirinkimus – pilną dedikuotų serverių nuomos paslaugą arba inovatyvią kolokaciją. Ši reiškia, kad savo įrangą galite talpinti maksimaliai apsaugotame sertifikuoto duomenų centro pastate. Besidairantiems aukščiausios kokybės dedikuoto serverio talpinimo paslaugos, rinkos ekspertai siūlo atkreipti dėmesį į 5 kertinius atrankos kriterijus. Kokie jie?

 

1) Pertekliniai arba dubliuoti komponentai

 

Supratote teisingai – dairydamiesi saugios aplinkos fizinei įrangai, dairotės profesionalaus duomenų centro. Tokio, kuris galėtų užtikrinti nenutrūkstamą darbą ir kone šimtaprocentinį pasiekiamumą (šiandien galite rasti duomenų centrus, kurie užtikrina net 99,982 % pasiekiamumo rodiklį). Tai padaryti, visų pirma, leidžia pertekliniai arba dubliuoti komponentai.

Nesvarbu, domina dedikuoti serveriai nuomai ar kolokacijos paslauga, atkreipkite dėmesį į šią sąlygą. Paprastai tariant, dubliuoti arba pertekliniai komponentai reiškia – sutrikus vieno jų veiklai, kitas kaipmat perims procesus ir tęs darbą. Tokiu atveju interneto svetainės lankytojai ar, pavyzdžiui, programėlės naudotojai nė nepastebės pasikeitimo ir nesusidurs su nemaloniais trikdžiais.

 

2) Nenutrūkstamas interneto ryšio ir elektros tiekimas

 

Tam, kad fizinių serverių veikla nenutrūktų net tada, kai, pavyzdžiui, visoje šalyje sutrinka elektros tiekimas, kiekviena vadinamoji serverių spinta turėtų turėti dubliuotus maitinimo šaltinius. Įsivaizduoti tokią struktūrą kur kas paprasčiau, kai ekspertai paaiškina šios esmę – tokiame duomenų centre elektros tiekimas vykdomas skirtingais įvadais ir juos papildomai dubliuoja galingi elektros generatoriai.

 

Žinoma, čia itin svarbus ir nenutrūkstamas interneto ryšys. Dairykitės duomenų centro, kuris užtikrina dubliuotus tinklo pajungimus ir naudojasi daugiau nei kelių tarptautinių interneto ryšio tiekėjų paslaugomis. Gerai pagalvojus, tik turėdami nenutrūkstamą maitinimą, serveriai gali visaverčiai funkcionuoti 24 val. per parą, 365 dienas per metus.

 

3) Unikali duomenų centro „pastatas pastate“ struktūra

 

Kitas labai svarbus aspektas – duomenų centro pastatas. Juo verta pasidomėti bet kokiu atveju. Juk tiek ieškant dedikuotų serverių nuomos, tiek kolokacijos profesionalų, informacijos srauto saugumas priklauso ir nuo fizinės įrangos apsaugos. Ne be reikalo „Uptime Institute“ organizacija, vertinanti ir tvirtinanti duomenų centrų aukščiausių standartų atitiktį, reikalauja ypatingo erdvių plano. Serverių spintos turi būti laikomos maksimaliai saugiose patalpose, įrengtose „pastatas pastate“ principu.

 

Ką tai reiškia? Trumpai tariant, toks specifinis pastato planas leidžia užtikrinti įrangos apsaugą nuo bet kokių grėsmių – tyčinių pasikėsinimų ar gamtos stichijų (gaisro, potvynių, uraganų ir kt.). Puikus pavyzdys galėtų būti pakeltos pastato grindys arba automatinio gesinimo dujomis integracija.

 

4) Saugoma teritorija ir griežtai ribojamas priėjimas

 

Kalbant apie fizinę apsaugos sistemą, reikia paminėti ir visas kitas papildomas priemones, kurios riboja priėjimą prie dedikuotų serverių. 24 val. per parą budintis saugos darbuotojas ar kameromis stebima teritorija – nekvestionuojami, atrodytų, jau natūraliais tapę sprendimai. Profesionaliame duomenų centre kiekvienas vizitas yra planuojamas, o lankytojai visuomet lydimi atsakingo asmens. Tačiau verta atkreipti dėmesį ir į kitas inovatyvias priemones. Pavyzdžiui, biometrinę (tinklainės nuskaitymo principu veikiančią) prieigos kontrolę.

 

5) Garantijos ir nuolat pasiekiama komanda

 

Rinkos ekspertai siūlo sutrumpinti paieškas ir dairytis esminių garantijų, užtikrinančių, kad duomenų centro komanda imasi visų saugumo priemonių. Todėl vienas kertinių atrankos kriterijų galėtų būti minėtojo „Uptime Institute“ profesionalų suteiktas „TIER III“ sertifikatas. Pamatę jį, galite būti ramūs, kad paslaugos teikėjas pasirūpino apsauga nuo kenkėjiškų DDoS atakų ir specifiniu pastato įrengimu.

 

Nenuvertinkite ir būsimų partnerių komandos pastangų palaikyti nuolatinį ryšį ir investuoti į visavertę komunikaciją. Tik taip bus įmanoma spręsti klausimus ar problemas esamuoju laiku. Be abejonės, besidairantys vietos savo fizinei įrangai (kolokacija) turėtų įsitikinti, kad savo turtą galės pasiekti bet kada, o prireikus personalas perkraus įrangą ar pakeis tam tikrus komponentus.

 

Žinoma, kiekvienas skaitmeninio projekto kūrėjas išvardintų dar bent kelis individualiai svarbius kriterijus, taikomus būsimiems partneriams. Vis dėlto, 5 aukščiau aptartos sąlygos yra trumpas gidas tiems, kurie nori nepertraukiamo serverių darbo, nuolatinio pasiekiamumo ir, žinoma, maksimalaus duomenų saugumo. Tiek virtualiame, tiek fiziniame lygmenyse.

Atgal