VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2022.06.27. Baseino filtrai: ką naudinga žinoti ir kokį pasirinkti?

Baseinas, vienareikšmiškai, yra tarsi išsigelbėjimas, vasaros dienomis, kai saulė nedžiugina, o ima varginti. Jis suteikia atgaivą, leidžia šauniai leisti laiką, mėgautis vandens pramogomis su šeima, draugais. Skirtingi baseinų dydžiai, formos, tipai bei daugybė kitų ypatybių garantuoja, kad kiekvienas gali sau rasti, pasirinkti tinkamiausią lauko baseiną. Tiesa, baseinas nesuteiks puikių ir smagių patirčių, malonios atgaivos, jei jis nebus tvarkingas ir prižiūrėtas. Tinkama baseino priežiūra lems puikią ir gerą vandens būklę, garantuos saugų ir malonų naudojimąsi baseinu. Tačiau, siekiant to, būtina pasirūpinti baseino filtru, filtravimo sistema. Šis įrenginys yra atsakingas už baseino vandens švarą ir gerą būklę. Vis dėlto, baseino filtrų gali būti įvairiausių, skirtingų. Kaip išsirinkti tinkamiausią, ką naudinga apie juos žinoti sužinosite šiame straipsnyje. 

Baseino filtras - kas tai?

Baseino filtras - įrenginys, kuris išvalo baseino vandenį, pagerina jo kokybę ir iš vandens pašalina nepageidaujamas medžiagas, daleles. Naudinga pabrėžti, kad baseino filtras veikia kartu, o tiksliau, išvien su baseino siurbliu. Šie du įrenginiai sudaro baseino filtravimo sistemą. Baseino siurblys stumia vandenį filtro link, o filtras pašalina nešvarumus iš vandens. Baseino siurblys, taip pat, garantuoja ir gerą baseino vandens cirkuliaciją. Jei vanduo baseine pakeitė ne tik spalvą, bet ir turi kvapą, tapo žalsvas, ne toks skaidrus, greičiausiai, jums reikės baseino filtro. Dėka šio įrenginio, vanduo baseine vėl bus švarus ir saugus naudoti.

Skirtingi baseinų filtrų tipai

Norint išsirinkti tinkamą lauko baseino filtrą, pirmiausia, labai svarbu žinoti, kad baseinų filtrai gali būti skirtingų tipų. Visi tipai, tarpusavyje, skiriasi tuo, kokiu būdu, principu jie pašalina nešvarumus iš vandens. Iš esmės, galime išskirti tris filtrų tipus, kurie yra naudojami karkasiniams bei pripučiamiems lauko baseinams. 

Pirmasis tipas -baseino smėlio filtras. Tai vienas iš seniausių, tvirčiausių baseinų filtrų tipų, kuris geba pašalinti purvą, dumblą bei kitas smulkias daleles iš vandens, kurių dydis siekia iki 20 mikronų. Smėlio filtras naudoja smėlį, kuris ir padeda išfiltruoti pašalines medžiagas ir daleles iš vandens, o vandeniui perėjus per smėlį, švarus grįžta atgal į baseiną per kitą filtro pusę. Filtre susikaupus nešvarumams, jį reikia išvalyti. Tai daryti rekomenduojama bent kartą savaitėje. 

Antrasis tipas - kasetiniai baseino filtrai. Dažniausiai, šio tipo filtrai būna pridedami į pripučiamo arba karkasinio baseino komplektą. Tai filtrai, kurie naudoja keičiamas arba daugkartines kasetes. Dažniausias ir populiariausias pasirinkimas - vienkartines kasetes turintys filtrai, kurių kasetės turėtų būti keičiamos reguliariai, kas kelias savaites. Tiesa, šio tipo baseinų filtrai pasižymi gana žemu vandens pratekėjimo srautu, tad, nėra patys galingiausi ir efektyviausi filtrai, rinkoje. Galingesni būna daugkartines kasetes naudojantys filtrai. Tokios kasetės yra išplaunamos ir naudojamos vėl ir vėl, daugybę kartų. Jos pasižymi didesniu vandens pratekėjimo srautu, geba pašalinti smulkius nešvarumus, kurių dydis siekia 10-15 mikronus. Viduje filtro kasetės yra tinklelio tipo audinys, kuris atlieka filtravimą. 

Diatominės žemės filtrai - dar vienas baseinų filtrų tipas. Tai filtrai, kurie yra laikomi itin praktiškais ir veiksmingais, kadangi, geba surinkti nešvarumus, kurių dydis siekia 1 mikroną. Tai reiškia, kad toks filtras geba surinkti net dideles bakterijas, esančias vandenyje. Filtro viduje esantys komponentai yra padengti diatomine žeme, kuri ir atlieka filtravimo darbą. Na, o filtrui praradus efektyvumą, jį tereikės papildyti šia žeme ir jis vėl veiks. Tai efektyviausi filtrai, kurie, tuo pat metu, yra ir brangiausi. 

Įsitikinkite, kad pasirinktas filtras yra suderinamas su baseino siurbliu

Siekiant, kad baseino filtras veiktų efektyviai, jis privalo būti prijungiamas prie baseino siurblio. Jei tokio neturite, teks jį papildomai įsigyti, na, o jei baseino siurblys jau yra prijungtas prie baseino, labai svarbu įsitikinti, kad jis ir turimas filtras yra suderinami. filtras veiks efektyviai tik tada, kai bus prijungtas prie siurblio, kuris suteiks tinkamą slėgį ir vandens srautą, kad vanduo pereitų per filtrą. Dauguma baseino filtrų yra sukurti veikti su tam tikru srauto lygiu. Tai reiškia, kad mažesnį filtrą prijungdami prie galingo siurblio galite nesulaukti įsivaizduojamų rezultatų, kadangi, filtras bus nepajėgus atlaikyti didelio srauto ir slėgio. Taip pat, svarbu atsižvelgti ir į prijungimo vožtuvus, kurie padės filtrą sujungti su siurbliu. Dažnu atveju, gali prireikti ir tam tikrų adapterių, kurie padėtų saugiai ir tinkamai prijungti filtrą prie filtravimo sistemos. Naudinga paminėti ir tai, kad tam tikrų gamintojų filtrai ir siurbliai gali būti nesuderinami. 

Baseino filtrai, siurbliai ir kiti priedai, tokie kaip baseino kopetėlės ar uždangalai leis naudotis baseinu patogiau, efektyviau ir saugiau. Varle.lt svetainėje rasite itin platų, ne tik baseino filtrų, bet ir kitų priedų asortimentą, už draugišką kainą. Apsilankykite, tikime, kad rasite tai, ko reikia jūsų baseinui!

Atgal