VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2022.07.01.Dešimties šalių susitikimo Lvive reziumė

 

Simonas Kairys

Kultūros ministras

*Negalima pavargti nuo karo, situacija per daug pavojinga, reikia išlaikyti budrumą ir šalių pagalbą Ukrainai.

*Džiugu, jog kiekviena šalis padeda karo pabėgėliams, tačiau ypatingo dėmesio reikia pačiai Ukrainai, nemažai žmonių grįžta į savo tėvynę. Privalome užtikrinti mūsų šalyse esančių ukrainiečių ryšį su jų šalimi, Ukrainai reikalingi jos žmonės ne užsienyje, nes šalį reikės atstatyti, mokėti mokesčius, kurti ekonomiką ir užtikrinti socialinę apsaugą. Jau nekalbu apie gynybos poreikius...

*Nors Ukrainoje kultūra veikia max 20 proc. pajėgumu, tačiau kultūros įstaigose, renginiuose žmonės pradeda šypsotis, atsimena, kas yra laimė. Karo nuovargio, įtampos pasekmės dar ilgai paliks randą žmonių psichologijoje.

*Labai daug iniciatyvų, kaip padėti Ukrainai, kaip ją atstatyti, bet dažnu atveju įvairiausi dalykai planuojami be pačios Ukrainos nuomonės ar dalyvavimo. Atsiranda koordinuotų veiksmų poreikis, nes fragmentuose dingsta efektyvumas. Kalbu apie įvairių institucijų veiksmus, žmonių žmonėms pagalba yra tik sveikintina ir labai reikalinga.

*Sutarėme padėti Ukrainai sukurti tokius modelius, kurie leistų organizuotai pritraukti finansavimą iš kitų šalių, kalbėjome apie pagalbą paveldo, kultūros ir medijų srityje.

*Pabrėžiau, jog reikėtų didesnį dėmesį skirti ES teikiamoms galimybėms. Kaip tik baigiama dėlioti kitų metų Kūrybiškos Europos programa. Esame ne kartą pasisakę, kad tarp horizontalių prioritetų galėtų atsirasti ir Ukrainos problematika, tuo labiau, kad tokia praktika yra buvusi 2015 metais reaguojant į karo pabėgėlių krizę.

*Šis karas labai gerai parodė, kokia didelė yra informacijos ir jos sklaidos reikšmė. Kultūros ministrai nėra atsakingi už ginkluotę, tačiau informacinis karas, kova su dezinformacija ir propaganda - mūsų atsakomybių sritis. Esame jau nemažai Lietuvos pastangomis nuveikę ES, tačiau visada privalome išlikti budrūs ir neleisti priešui nuodyti mūsų minčių.

Nuotraukoje matote nerūpestingai žaidžiančius vaikus prie Lvivo Operos ir baleto teatro. Žmonės iš mažų detalių lipdosi normalaus, taikaus gyvenimo gabalėlius. Kol vaikai džiaugiasi fontano purslais, tėvai - jų vaikyste, supranti, kad situacija be galo trapi. Karas ir mirtys labai labai arti.

Kovosime kartu iki galo ir kursime gražesnį pasaulį.

Atgal