VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2022.09.04.Įsigalioja Rinkimų kodeksas, pakeisiantis buvusius įstatymus

Nuo ketvirtadienio pradeda galioti Rinkimų kodeksas, pakeisiantis iki šiol galiojusius teisės aktus.

Kodeksas keičia Seimo rinkimų, Prezidento rinkimų, Rinkimų į Europos Parlamentą, Savivaldybių tarybų rinkimų, Politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės bei Vyriausiosios rinkimų komisijos įstatymus, nors dauguma šiuose įstatymuose buvusių nuostatų lieka galioti.

Kaip nurodo Vyriausioji rinkimų komisija, naujuoju kodeksu apribotos merų kadencijos iki trijų iš eilės, išskiriama ne tik teigiama, bet ir neigiama politinė reklama, kuria siekiama sukelti neigiamą poveikį kampanijos dalyvio atžvilgiu.

Prailgintas balsavimo dienų skaičius – išankstinis balsavimas vyks rinkimų savaitę nuo antradienio iki ketvirtadienio. Valanda paankstinta ir balsavimo pradžia rinkimų dieną, balsavimas vyks nuo 7 val. ryto.

Nustatyta, kad balsavimas iki rinkimų dienos galės vykti ne tik savivaldybės pastatuose, bet ir kitose balsavimui tinkamose vietose.

Trumpinamas rinkimų agitacijos draudimo laikotarpis – agitacija bus draudžiama rinkimų dieną, nuo vidurnakčio iki 20 val. vakaro.

Taip pat trumpinamas terminas iki rinkimų, kada būtina deklaruoti vietą konkrečioje savivaldybėje – nuolatiniu jos gyventoju bus laikomas ne prieš 90, o prieš 60 dienų gyvenamąją vietą deklaravęs asmuo. Terminas aktualus tiek rinkėjams, tiek kandidatams artėjant 2023 metų savivaldybių tarybų ir merų rinkimams.

Nebelieka galimybės kandidatus remti grynaisiais – aukojama turės būti pavedimais. Asmenys, skiriantys aukas kandidatams, nebeprivalės deklaruoti turto, pakaks pajamų deklaravimo. 

Atsiranda nuostata, kad politinės kampanijos metu su ja susijusią politinę reklamą gali užsakyti tik politinės kampanijos dalyviai ar jų vardu veikiantys asmenys, įvedama pokyčių dėl išorinės politinės reklamos skelbimo ir politinės reklamos žymėjimo. 

Užstato kandidatams į savivaldybių tarybas mažinamas nuo 10 vidutinio minimalaus darbo užmokesčio (VMDU) iki dviejų VMDU, jei kandidatai eina su tarybos nario mandatu nesuderinamas pareigas.

Pakeitimai numato, kad pareiškinius dokumentus politinės partijos, politiniai komitetai bei kandidatai rinkimų komisijoms galės teikti tik elektroniniu būdu.

Taip pat panaikinamas 10 metų apribojimas pareiškinių dokumentų duomenims – jie bus skelbiami neterminuotai, išskyrus kandidato telefono numerį, elektroninio pašto adresą, interneto svetainę, socialinių tinklų paskyras. Šie duomenys bus nebeskelbiami pasibaigus politinei kampanijai.

Norint pakeisti Rinkimų kodekso normas ateityje, tam reikės ne mažesnės nei 3/5 visų Seimo narių balsų daugumos, t. y. surenkant ne mažiau kaip 85 parlamentarų balsus.

Atgal