VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

. Bendras įregistruotų NT sandorių skaičius neabejotinai bus mažesnis nei prieš metus

Šalies nekilnojamojo turto (NT) sandorių rinkos dinamika toliau lėtina apsukas ir prie to labiausiai prisideda infliacijos šešėlyje prastėjantys gyventojų lūkesčiai ir auganti nežinomybė dėl ekonominių perspektyvų. Anot įregistruotus NT sandorius stebinčių Registrų centro analitikų, panašioms tendencijoms išsilaikius ir likusius šių metų mėnesius, bendras įregistruotų NT sandorių skaičius neabejotinai bus mažesnis nei prieš metus.

„Pasibaigusi vasara ir atėjęs ruduo reikšmingų pokyčių NT sandorių rinkoje neatnešė – įregistruotų sandorių skaičius ir toliau mažėja. Prie to, žinoma, labiausiai prisideda kylančios kainos ir nemažėjantis neapibrėžtumas dėl ateities. Natūralu, kad esant tokioms aplinkybėms neretas pergalvoja savo planus ir atsargiau vertina investicijas į nekilnojamąjį turtą“, – teigia Registrų centro duomenų analitikas Paulius Rudzkis.

„Bent jau šiuo metu artimoje perspektyvoje nenusimato reikšmingų teigiamų pokyčių, tad lieka nedaug vilčių, kad bendras šių metų rezultatas bus bent artimas tam, kurį matėme 2021 metais“, – priduria jis.

Šiemet per aštuonis mėnesius Lietuvoje iš viso įregistruota 87,9 tūkst. NT pirkimo-pardavimo sandorių – 17,5 proc. mažiau nei praėjusių metų sausį-rugpjūtį (106,5 tūkst.). Vien tik šių metų rugpjūtį įregistruota 10,4 tūkst. NT sandorių, arba 19 proc. mažiau nei 2021 metų rugpjūtį (12,9 tūkst.) ir 5 proc. mažiau nei šių metų liepą (11 tūkst.)

Šiemet visoje šalyje įregistruota 23,1 tūkst. butų pardavimų – 11 proc. mažiau nei 2021 metų sausį-rugpjūtį (26 tūkst.), o vien tik per šių metų rugpjūčio mėnesį – 2,9 tūkst., arba 5 proc. mažiau nei 2021 metų rugpjūtį ir 3 proc. mažiau nei šių metų liepą.

Vilniuje šiemet buvo įregistruota beveik 8 tūkst. butų pardavimų, arba 14 proc. mažiau nei prieš metus. Kaune butų sandorių skaičius per metus sumažėjo 16 proc. iki 3 tūkst., o Klaipėdoje fiksuotas 18 proc. butų sandorių sumažėjimas – iš viso uostamiestyje įregistruota beveik 2 tūkst. butų sandorių.

„Pastarieji metai butų sandorių rinkoje buvo tarsi amerikietiški kalneliai – atėjusi pandemija 2020 metų pavasarį gerokai nusmukdė butų sandorių kreivę, tačiau jau po metų – 2021 metų vasarą – buvo fiksuoti visų laikų mėnesio pardavimo rekordai. Šiuo metu butų pardavimai yra labai artimi tiems, kuriuos matėme iki pandemijos, t.y. 2019 metais“, – kalba P. Rudzkis.

Šiemet visoje Lietuvoje taip pat įregistruota beveik 9 tūkst. individualių gyvenamųjų namų pardavimų – 15 proc. mažiau nei 2021 metų atitinkamą laikotarpį (10,5 tūkst.). Vien tik per šių metų rugpjūtį įregistruota 1,1 tūkst. gyvenamųjų namų pardavimų, arba 21 proc. mažiau nei praeitų metų rugpjūtį, ir 9 proc. mažiau nei šių metų liepą.

Visoje šalyje taip pat įregistruota 42,5 tūkst. žemės sklypų savininkų pasikeitimų – 21 proc. mažiau nei 2021 metų sausį-rugpjūtį (53,9 tūkst.), o vien tik per rugpjūčio mėnesį – 4,9 tūkst., arba 26 proc. mažiau nei praeitų metų rugpjūtį ir 4 proc. mažiau nei šių metų liepą.

Daugiau informacijos apie NT sandorių dinamiką rasite čia.

 

Papildoma informacija:

Tirdamas Lietuvos nekilnojamojo turto rinkos aktyvumą, Registrų centras apibendrina nekilnojamojo turto sandorių duomenis, kuriems priskiriamas pirkimas iš fizinių ar juridinių asmenų, varžytynėse, lizingu ar išsimokėtinai ir kt., nepriskiriami – valstybinės žemės pirkimo sandoriai.

Vertindamas būsto rinkos duomenis, Registrų centras skiria būsto objektus į gyvenamuosius pastatus (vieno, dviejų, trijų ir daugiau butų pastatus ir pastatus įvairioms socialinėms grupėms) ir gyvenamąsias patalpas (butus, patalpas įvairioms socialinėms grupėms ir gyvenamąsias patalpas).

 

Atgal