VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2022.09.11. Minint Pasaulinę pirmosios pagalbos dieną – galimybė išmokti nesudėtingų gyvybę gelbstinčių įgūdžių

 

Vyriausybės kanceliarija kartu su Lietuvos Raudonuoju Kryžiumi ir VšĮ Nacionaliniu kraujo centru kviečia pirmadienį, rugsėjo 12 d., sostinės Vinco Kudirkos aikštėje paminėti Pasaulinę pirmosios pagalbos dieną. Renginys vyks 11.30-13.30 val.

 

Birželio pradžioje Lietuvos Raudonojo Kryžiaus užsakymu atlikta „Spinter tyrimai“ apklausa atskleidė, kad kas penktas žmogus Lietuvoje yra atsidūręs situacijoje, kurioje jam ar kitam žmogui buvo reikalinga pirmoji pagalba, tačiau 45 proc. lietuvių pripažįsta, kad nutikus nelaimei jie negebėtų arba greičiausiai negebėtų suteikti pirmosios pagalbos.

 

Pirmosios pagalbos įgūdžiai yra būtini kiekvienam žmogui. Staigios nelaimės atveju laiku ir tinkamai atlikti pirmosios pagalbos veiksmai ne tik du kartus padidina tikimybę išgyventi, bet ir suteikia tolesnį šansą gyventi su mažesnėmis komplikacijomis.

 

Lietuvos Raudonojo Kryžiaus pirmosios pagalbos instruktorė Irma Bukotienė renginio metu papasakos, kodėl pirmosios pagalbos įgūdžiai tokie svarbūs kiekvienam žmogui, taip pat trumpai pristatys pirmosios pagalbos mokymus, kuriuose gali dalyvauti tiek individualūs asmenys, tiek įmonės. Bendruomenių pirmosios pagalbos užsiėmimų savanoriai pademonstruos keletą svarbiausių pirmosios pagalbos veiksmų – kaip padėti užspringusiam asmeniui arba gaivinti nukentėjusįjį (atlikti širdies masažą), o renginio dalyviai galės patys išmėginti savo jėgas ir pasimokyti, kaip taisyklingai suteikti pirmąją pagalbą.

 

Gyvybę galima išgelbėti ne tik laiku suteikiant pirmąją pagalbą, bet ir dovanojant kraujo. Nacionalinis kraujo centras Vinco Kudirkos aikštėje kvies dalyvauti donorystės akcijoje iki 19 val.

 

Renginio metu bus galima susipažinti ir su antrosios pagalbos rinkiniu, sukurtu Lietuvos Raudonojo Kryžiaus.

Atgal