VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2022.09.22. Socialinės apsaugos ir darbo bei Finansų ministerijos siūlo MMA dydį kelti iki 840 eurų, NPD – 625 eurų

 

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė teigia, kad Socialinės apsaugos ir darbo bei Finansų ministerijos siūlo nuo 2023 metų kelti minimalią mėnesinę algą (MMA) Lietuvoje 110 eurų – nuo 730 iki 840 eurų.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė informavo, kad neapmokestinamą pajamų dydį (NPD) bus siūloma didinti nuo 85 eurais - nuo 540 iki 625 eurų. Pagal šį siūlymą NPD nuo kitų metų būtų didesnis 15,7 proc.

 

Anot finansų ministrės, minimalią mėnesinę algą uždirbantiems pajamos „į rankas“ dėl šių dviejų sprendimų augtų apie 83,5 eur.

 

Tokiam NPD padidinimui reikėtų 164,3 mln. eurų biudžeto lėšų.

 

Praėjusią savaitę minimalios mėnesinės algos (MMA) ir neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) kėlimą svarsčiusi Trišalė taryba nesutarė, kiek darbuotojams nuo kitų metų turėtų didėti šie dydžiai, tad klausimas svarstyti Vyriausybei grįžta be vieningos darbdavių ir darbuotojų išvados.

 

Lietuvos bankas (LB) siūlė nuo 2023 metų kelti minimalią mėnesinę algą (MMA) Lietuvoje 157,74 euro – nuo 730 iki 887,74 euro.

 

Toks MMA dydis nustatytas pagal Trišalės tarybos sutartą metodiką, kuomet atsižvelgiama į 2023 m. prognozuojamą vidutinį darbo užmokestį (VDU) be priedų ir premijų, ir jis yra dauginamas iš 5 didžiausią MMA ir VDU santykį 2019–2021 m. turėjusių ES šalių MMA ir VDU santykio vidurkio – 50,1 proc.

 

Lietuvos banko ekonomikos departamento direktorius Aurelijus Dabušinskas tikino, kad įvardintas dydis yra siektinas MMA, pagal formulę, jeigu į ją žiūrime, kaip į gairę.

 

Lietuvos bankas siūlė minėta formule remtis ir toliau, tačiau palaikymą išreiškė MMA didinimui dalimis.

 

Trečiadienį Lietuvos verslo konfederacija (LVK) kreipėsi į Vyriausybę, palaikydama Lietuvos banko siūlymą minimaliąją mėnesinę algą (MMA) 2023 metais didinti etapais.

„Ekonominių iššūkių akivaizdoje verslas supranta, kad pažeidžiamiausių darbuotojų atlyginimai turi didėti. Tačiau, atsižvelgus į energetinius iššūkius, su kuriais šiuo metu bando dorotis verslas, ir žemyn peržiūrimas ekonomines prognozės, racionaliausias sprendimas būtų MMA didinti etapiškai“, - teigė LVK prezidentas Andrius Romanovskis.

 

Tuo tarpu Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos prezidentė Inga Ruginienė Trišalėje taryboje yra tikinusi, kad MMA kitais metais turėtų kilti bent iki 888 eurų, t.y., 21,6 proc., ką rekomendavo Lietuvos bankas.

 

Ji taip pat siūlė atsižvelgti, kad kitų metų prognozuojama skurdo rizikos riba sieks 625 eurus, tad, I. Ruginienės teigimu, būtų „gėda“ svarstyti kitąmet dar taikyti mažesnį atlyginimą „į rankas“.

Atgal