VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2022.10.07. Ar brūkšninis kodas nurodo produkto kilmės šalį?

Interneto platybėse pastebėjus netikros ir nepagrįstos informacijos apie produktų brūkšninius kodus ir jų skaičių kilmės reikšmes, VMVT specialistai informuoja, jog produkto brūkšninis kodas nenurodo produkto kilmės šalies ir sklindanti informacija internete yra mitas.

Skaičiai esantys brūkšniniuose koduose nurodo prekės registracijos šalį ir tai nebūtinai gali sutapti su produkto kilmės vieta. Pavyzdžiui, ant produkto esantys skaičiai 477 žymi Lietuvos kodą, tačiau tai nereiškia, jog produktas yra pagamintas ar užaugintas Lietuvoje.

Pasitikrinti informaciją apie produktą galite ant pakuotės ženklinimo etiketės ir (ar) kainų etiketės.

Maisto produktų ženklinimas

 

Maisto ženklinimas – su maisto produktu susiję žodžiai, duomenys, prekės ženklai, registruotasis prekės pavadinimas, vaizduojamoji medžiaga arba simbolis, pateikti ant pakuotės, dokumente, informaciniame lapelyje, etiketėje, žiede ar lankelyje, pridedamuose prie tokio maisto produkto arba jį nurodančiuose.

 

Maisto produktų ženklinimo taisyklės kuriamos siekiant informuoti ir apsaugoti vartotoją, kadangi būtent ant maisto produkto pakuotės, prie jos pritvirtintoje etiketėje ar šalia maisto produkto pateikta informacija padeda įvertinti ir išsirinkti tinkamą maisto produktą. Be to, skirtingi ES šalių įstatymai ir kiti teisės aktai, reglamentuojantys maisto produktų ženklinimą, gali trukdyti laisvą šių produktų judėjimą ir nulemti nelygias konkurencijos sąlygas.

Pardavėjas visuomet privalo užtikrinti privalomos ženklinimo informacijos apie maistą pateikimą vartotojui, kuri privalo būti pateikta lietuvių kalba. Informacijos pateikimas taip pat turi atitikti nustatytus teisės aktų reikalavimus (daugiau informacijos apie konkrečius ženklinimo reikalavimus galite rasti žemiau pateiktose nuorodose).

Kokiu būdu bus privaloma pateikti ženklinimo informaciją priklauso ar maisto produktas yra fasuotas ar nefasuotas, ar prekyba vykdoma fizinėje parduotuvėje ar internetu ir pan.

 

Atgal