VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2022.10.18. Pagrindinėse šalies kibernetinio saugumo pratybose „Kibernetinis skydas 2022“ – rekordinis dalyvių skaičius

Spalio 18 d. prasideda pagrindinės ir didžiausios šiais metais nacionalinės kibernetinio saugumo pratybos „Kibernetinis skydas 2022“. Jose savo kibernetinio saugumo žinias ir gebėjimus reaguoti į įvairaus tipo kibernetines grėsmes tikrinsis daugiau nei 110 organizacijų. Tai yra didžiausias dalyvių skaičius per visą šių pratybų organizavimo istoriją.

„Vasarą įvykę kibernetiniai išpuoliai Lietuvoje ir karas Ukrainoje parodė, kad kibernetinio saugumo grėsmės yra realios. Šių metų rekordinis dalyvių skaičius rodo, kad vis daugiau organizacijų supranta kibernetinio saugumo svarbą ir skiria tam dėmesio“, – sako krašto apsaugos viceministras Margiris Abukevičius.

 

 

Gausiausią pratybų dalyvių dalį sudaro kibernetinio saugumo subjektai iš viešojo ir privataus sektorių, kurie mūsų šalyje yra atsakingi už valstybės informacinius išteklius, ypatingos svarbos informacinę infrastruktūrą, viešųjų ryšių tinklų ir viešųjų elektroninių ryšių paslaugų teikimą. Pratybose taip pat dalyvauja kibernetinius incidentus valdančios ar tiriančios institucijos – tai Nacionalinis kibernetinio saugumo centras prie Krašto apsaugos ministerijos, Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija ir Lietuvos policija.

„Šiais metais pratybų dalyviams pasiūlėme dvi naujoves – tai kibernetinio sukčiavimo (angl. phishing) imitavimo įrankį ir galimybę kibernetinius incidentus tirti pasinaudojus šią vasarą pradėjusiu veikti NKSC virtualiu kibernetinio saugumo poligonu (angl. Cyber Range)“, – sako pratybų „Kibernetinis skydas 2022“ vadovas pulkininkas Romualdas Petkevičius.

Pratybų metu virtualaus kibernetinio saugumo poligono galimybes ketina išbandyti 16 dalyvių, o kibernetinio sukčiavimo imitavimo įrankiu – per 90 organizacijų. Kaip ir pernai, pratybų metu dalyviai turės galimybę ne tik pasitikrinti savo kibernetinio saugumo žinias, bet ir bendravimo su žiniasklaida bei krizių komunikacijos įgūdžius.

„Kibernetinis skydas 2022“ paremtas mokymosi realiomis sąlygomis (angl. train as you fight) principu. Pratybose organizacijos dalyvauja su tokiais pajėgumais, personalu ir procedūromis, kuriuos realiai turi ir tai daro iš savo darbo vietų. Tai leidžia organizacijoms pamatyti realią ir nepagrąžintą savo kibernetinio saugumo būklę. Pratybose nebus siekiama išsiaiškinti laimėtojus, jų dalyvių pasirodymai nebus vertinami ir lyginami tarpusavyje.

Pratybas „Kibernetinis skydas 2022“ organizuoja Regioninis kibernetinės gynybos centras (NKSC filialas), Kauno technologijos universitetas ir LITNET techninis centras.

Atgal