VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2022.10.19. Susitikime su Lenkijos Seimo nariais – dėmesys bendroms tarptautinėms iniciatyvoms ir bendradarbiavimui kino srityje

Kultūros ministerijoje viešėjo Lenkijos Seimo Kultūros ir žiniasklaidos komiteto nariai, kurie su ministerijos vadovybe aptarė svarbiausius bendradarbiavimo kultūros srityje akcentus, jų plėtros ir intensyvinimo galimybes.

Kultūros ministras Simonas Kairys pasidžiaugė, kad ryškus abiejų šalių bendradarbiavimas pirmiausia matomas tarptautinėje plotmėje: „Kartu siekėme Rusijos ir Baltarusijos žiniasklaidos kanalų transliavimo Europos Sąjungoje stabdymo, jų įtraukimo į sankcijų paketus. Matomos ir kitos mūsų bendros iniciatyvos: „Liublino trikampio“ formatas dėl pagalbos Ukrainos kultūros sektoriui, aktyvus bendradarbiavimas kultūros paveldo, kinematografijos, muzikos, teatro, literatūros srityje. Taip pat manome, kad Rusija neturėtų pirmininkauti UNESCO Pasaulio paveldo komitetui.“

Kitąmet daugiau galimybių abiem šalims bendradarbiauti atveria Vilniaus 700 metų įkūrimo jubiliejus, Vilniaus geto sunaikinimo ir Varšuvos geto sukilimo 80-osios metinės, 1863 m. sukilimo 160-osios metinės, Stasio Eidrigevičiaus menų centro atidarymas. 2025 m. bus minima M. K. Čiurlionio 150-ųjų gimimo metinių sukaktis, tad siekiama menininko atminimą įprasminti ir Lenkijoje.

Susitikime dalyvavęs Lietuvos kino centro vadovas Laimonas Ubavičius teigė, kad kino srityje su Lenkija vykdomas glaudus bendradarbiavimas (šiuo metu įgyvendinami trys bendros filmų gamybos projektai su Lenkija), lietuvių režisierių filmai dalyvauja festivaliuose Lenkijoje. Su Lenkijos kino instituto vadovu L. Ubavičius yra aptaręs bendros gamybos kino filmų galimybę, taip pat bendradarbiavimą istorinių filmų restauravimo ir sklaidos srityse.

Kultūros viceministrė Daina Urbanavičienė delegaciją informavo apie sėkmingai Lietuvos kultūros instituto vykdomas Vizitų ir Vertimų skatinimo programas. Lenkijos leidyklos yra aktyvios Vertimų skatinimo programos dalyvės, kasmet Lenkijoje išleidžiamos 3–6 Lietuvos rašytojų knygos, aktyviai ir nuolatos dirba keletas vertėjų, o Seinuose kasmet vyksta lietuvių-lenkų vertėjų susitikimas „Vertėjų seimelis“. 

Taip pat susitikime aptarta Europos kultūros sostinės tema, apsikeista patirtimis: šiemet šiuo titulu didžiuojasi Kaunas, o jam giminingas Vroclavas Europos kultūros sostine buvo tapęs 2016 m. Abiejų šalių atstovai sutarė, kad toks titulas yra puiki platforma naujoms, tęstinėms šiuolaikinės kultūros iniciatyvoms.

Robertos Vaitkevičiūtės nuotrauka

 

 

Atgal