VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2022.10.26. Lietuva ir Belgija stiprins bendradarbiavimą

Prezidentas Gitanas Nausėda su Belgijos Karaliumi Filipu antradienį dalyvavo Vilniaus rotušėje vykstančiame Lietuvos ir Belgijos ekonomikos forume.

„Šiandienos forumas liudija tvirtus ir ilgalaikius mūsų šalių ekonominius santykius. Lietuva didžiuojasi atvira ir į eksportą orientuota ekonomika, remiasi savo veržlumu, lankstumu, intelektualiniu smalsumu, sąžiningumu ir svetingumu. Daugelį šių savybių galima atpažinti net seniausiuose mūsų istorijos šaltiniuose“, – sakė Prezidentas.

Lietuvos ir Belgijos ekonomokos forumas | R. Dačkaus nuotr.

Šalies vadovo teigimu, po Pirmojo pasaulinio karo, užsimezgus formaliems Lietuvos ir Belgijos santykiams, Belgija tapo viena svarbiausių mūsų prekybos partnerių. Abipusio pasitikėjimo jausmas išlieka ir šiandien, o prekyba tarp Lietuvos ir Belgijos Karalystės nuo 2016 metų išaugo 46 procentais.

Šalies vadovas pažymėjo, jog Lietuva gali pasigirti savo ekonominės sėkmės istorija. Lietuvos BVP vienam gyventojui auga fenomenaliu tempu, tarp Europos Sąjungos valstybių atsiliekama tik nuo Airijos.

„Sukūrėme stiprų diversifikuotą gamybos sektorių. Mūsų novatoriški ir aukštųjų technologijų sektoriai, tokie kaip gyvybės mokslai, lazeriai ir finansinės technologijos, yra tarp bendro postūmio lyderių. Nenutrūkstamai gamybai svarbūs stabilūs energijos šaltiniai.

Per pastarąjį dešimtmetį įgyvendinome didžiulius elektros ir dujų infrastruktūros investicinius projektus, įskaitant itin svarbų SGD terminalą. Mūsų energetikos sektorių papildo augantys nauji saulės ir vėjo energijos parkai, ruošiamės statyti vieną pirmųjų jūros vėjo energijos parkų Baltijos jūroje“, – vardijo Prezidentas.

Šalies vadovas pažymėjo, kad Lietuvos energetikos strategija pasiteisino: šių metų balandį Lietuva tapo pirmąja ES šalimi, kuri visiškai atsikratė Rusijos energijos importo.

„Šiandienos energetikos krizė mums rodo aiškią kryptį. Europa turi puikią galimybę atsisakyti Rusijos energijos išteklių, paspartinti perėjimą prie saugesnės ir tvaresnės energijos ir gerokai išplėsti atsinaujinančių energijos šaltinių naudojimą.

Linkiu, kad Lietuvos ir Belgijos verslo bendruomenės suvienytų jėgas šioje misijoje. Mūsų sėkmė priklausys nuo mūsų drąsos ir pasirengimo priimti naujas idėjas, o galutinis rezultatas atneš naudą mūsų visuomenėms“, – sakė Prezidentas.

 

 

 

 

 

Atgal